Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nu är det jul igen – tyvärr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-08

Nästan en av tre svenskar ser inte fram emot julen

Adventstider – och många längtar till dopparedan.

Men nästan en tredjedel av svenskarna känner ingen större förväntan.

Bland de äldre – över 65 år – säger nästan hälften att de inte ser fram emot julen.

– En spekulation är att det här är alla de som sitter ensamma över jul, säger Margareta Grape på Svenska kyrkan.

Fundera på vilka i din omgivning som kan tänkas sitta ensam i jul, tycker Svenska kyrkan som har låtit undersöka svenskarnas inställning till julen.

Det är inte bara fest och gamman i adventstider.

I den undersökning som Svenska kyrkan låtit Sifo göra, visar det sig att 31 procent av svenskarna inte ser fram emot julen i särskilt hög grad – eller inte alls.

Sämst med julkänslan verkar det vara bland dem över 65 år, där hela 47 procent svarar att de inte ser framemot helgernas helg.

– En spekulation är att detta är ett uttryck för ensamheten. Alla de människor som delar längtan efter att vara inneslutna i en gemenskap, men som faktiskt sitter ensamma på jul, säger Margareta Grape, utrikeschef i Svenska Kyrkan.

Mat samt lugn & ro

Hon tycker att detta borde vara en signal till envar att fundera på vilka människor man har omkring sig som kanske riskerar att fira jul i ensamhet.

– För en sak som slår en med den här undersökningen är ju att så många tycker att julen handlar om gemenskap, säger hon.

Undersökningen visar också att de allra flesta tycker att julen i första hand handlar om att vara med familjen. I andra och tredje hand kommer den goda maten och lugn och ro. Ganska många tycker också att att köpa och ge julklappar är en av meningarna med högtiden.

Men bara 16 procent tycker att julen handlar om omtanke om människor utanför familjen.

Däremot tycker så många som 48 procent att den borde handla om det.

– Det är en förvånansvärt hög siffra som visar att vi måste skapa alternativ som ger mening och som bidrar till att göra världen lite, lite bättre, säger Margareta Grape.

Många skänker pengar

Nästan 40 procent kan tänka sig att dra ned på julklappsinköpen för att skänka pengar till välgörande ändamål. Men hela 30 procent kan inte tänka sig det – och nästan lika många är osäkra.

– Jo, men det är ganska många som kan tänka sig att skänka mer. Och samtidigt säger de allra flesta att de inte vill lägga mer pengar på julklapparna, säger Margareta Grape.

Julen är en stor givarhögtid och även Svenska Kyrkans biståndsarbete får in mycket pengar i dessa tiden. Deras största insamlingsperiod brukar dock infalla under fastehögtiden, från fem veckor före påsk och fram till påska.

Klapparna stressar

Föga överraskande visar undersökningen också att det är många som känner sig stressade inför julen. Var fjärde svensk tycker att julklappsinköpen är den största stresskällan. Drygt var tionde oroar sig för att spendera mer pengar än de borde och var tionde för att julfirande inte ska motsvara förväntningarna. Fem procent stressar över all mat som ska lagas.

Över 40 procent säger att de inte känner någon stress alls.

– Visst är det en dubbel bild av julen på många sätt. Å ena sidan säger de väldigt många att julen handlar om lugn och ro. Å andra sidan är 25 procent urstressade, säger Margareta Grape.