Därför skriker din bebis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-26

18 frågor och svar till experten

Varför skriker bebisen? Ska bajset vara grönt?

Här svarar BVC-sjuksköterskan Margareta Elliot på nyblivna föräldrars vanligaste frågor.

trött, hungrig? BVC-sjuksköterskan svarar på varför din bebis skriker.

Varför skriker bebisen?

Min dotter kräks nästan efter varje amning. Får hon i sig tillräckligt?

Måste vår son rapa efter varje amning?

När är det dags att börja med smakportioner?

Min son bajsar grönt. Är det normalt?

Måste man byta blöja varje gång bebisen kissar?

Min dotter sover mycket. Ska jag väcka henne och ge henne bröstet?

Min son skriker varje kväll. Kan det vara kolik?

Min dotter vaknar fortfarande sex gånger varje natt och vill ha bröstet. Vad ska jag göra?

Hur klär jag bebisen lagom varm på vintern?

Jag har hört att man ska undvika napp. Varför det?

Vår treåriga son är svartsjuk på sin lillasyster. Vad ska vi göra?

Jag är så orolig för spädbarnsdöd. När drabbas barnet och hur vanligt är det?

Jag hinner inte bada min son varje dag. Måste jag det?

Min bebis har vit beläggning på tungan, vad är det?

När ramlar navelstumpen av?

Min son är prickig i ansiktet. Har jag ätit något olämpligt?

Min dotter har fått blöjutslag. Vad ska jag göra?

Varför skriker bebisen?

– Att skrika är bebisens enda sätt att tala om att den vill något annat.

Barnet kan vara trött, hungrigt och eller helt enkelt bara längta efter närhet. Det enklaste sättet, om du ammar och inte har problem med såriga bröstvårtor, är att ta upp barnet och erbjuda bröstet. Du kan aldrig ge bröstet för ofta.

– Men man får vara beredd på att det tar några veckor, ibland månader för det lilla nyfödda barnet att hitta balansen till det nya livet utanför magen. Försök att ha tålamod och bär och trösta. Ofta kan det underlätta om pappan tar barnet eftersom han inte luktar mjölk och kan vara rakare i sitt kroppsspråk. Ni kan också försöka att tillfredställa barnets sugbehov genom att låta barnet suga på ett finger.

– Orkar ni inte är det bättre att lägga ner barnet en kort stund. Men att det skulle vara bra för barnet att ligga och skrika ”och vädra lungorna” som man sa förr i tiden – och som en del mammor och svärmödrar fortfarande säger – stämmer inte!

Min dotter kräks nästan efter varje amning. Får hon i sig tillräckligt?

– Med största sannolikhet handlar det om överskottskräkningar. Alla barn kräks mer eller mindre. Pröva att erbjuda bröstet igen efteråt. Om du är orolig, gå till BVC och väg. Det är det bästa sättet att se att hon får i sig tillräckligt och ökar i vikt.

Min svärmor säger att vår son måste rapa efter varje amning. Måste han verkligen det?

– Nej. Om din son ligger nöjd vid bröstet och somnar behöver han inte rapa.

Men om han är orolig kan du pröva att lyfta upp honom mot axeln och se om det kommer en liten rap. ”Raptvånget” infördes på sextio- och sjuttiotalet då många barn flaskmatades, men eftersom de flesta barn ammas i dag och brösten inte innehåller luft behöver barnen inte rapas på samma sätt.

När är det dags att börja med smakportioner?

– Tidigast från fyra månader. Men det är ingen brådska. Så länge barnet går upp i vikt kan du amma fullt tills barnet är sex till åtta månader. Låt ditt barns nyfikenhet styra i början. Hur stor en smakportion är? Ja, en tesked eller mer. Lita på ditt barn. Vill barnet ha mer, ge det mer. Barnet säger stopp när det räcker.

Min son bajsar grönt. Är det normalt?

– Det är helt normalt. Barn som ammas bajsar i gröngula skalan och den ibland kesoliknade konsistensen beror på att mjölken ystar sig. Små nyfödda barn som ammas bajsar ofta efter varje måltid. När barnet blir lite äldre kan det gå 10–14 dagar utan att det bajsar. Det är också helt normalt. Barn som ammas blir aldrig förstoppade. Barn som flaskmatas bör bajsa varje eller varannan dag.

Måste man byta blöja varje gång bebisen kissar?

– Nej. Det går inte. Barnet kissar 12–20 gånger per dygn. Och dagens blöjor blir inte våta på samma sätt som tidigare blöjor. 3–4 timmar mellan blöjbytena räcker gott och väl.

Min dotter, som bara är tre veckor, sover hela natten och största delen av dagen. Ska jag väcka henne och ge henne bröstet?

– Nej. Så länge hon går upp i vikt och följer viktkurvan behöver du inte oroa dig. Gå till BVC och väg henne.

Min son skriker varje kväll och vill ligga vid bröstet konstant. Kan det vara kolik?

– Det är inte kolik utan kvällsskrik eller kvällsorolighet. Nästan alla barn har en period på kvällen då ingenting är bra. Oftast blir det mycket bättre runt tre månader. Bär barnet, erbjud bröstet och turas om. Ställ in er på att så här kommer det att vara i ett par veckor eller månader. Prata med BVC om det är jobbigt. Och be omgivningen om hjälp. Om barnet skriker efter varje mål kan man börja fundera på om det är kolik, men det är väldigt ovanligt.

Jag blir galen. Fortfarande efter fem månader vaknar min dotter sex gånger varje natt och vill ha bröstet. Vad ska jag göra?

– Ett barn som är fem månader klarar att sova hela natten utan att äta.

Försök att få henne att somna om utan bröstet. Här kan pappan vara till stor hjälp. Undvik att ta upp henne, prata lugnt eller sjung en vaggvisa. Tar du upp henne och ger henne bröstet och leker lite är det väldigt trevligt att vakna på natten...

– Fundera på om du tror det blir enklare om hon sover hos dig eller i egen säng. Fördelar och nackdelar finns i båda fallen. Hjälper ingenting, prata med BVC så kan de kanske hjälpa er att hitta en lösning.

Hur klär jag bebisen lagom varm på vintern?

– I vagnen ligger barnet skyddat för vinden. Det är viktigt för det är vinden som är kall. Har du en åkpåse, overall, mössa, tossor och vantar kan du öppna upp om det blir varmt. Känn med ett finger på barnets rygg och mage så känner du om det är för varmt, vilket brukar vara det vanligaste.

Jag har hört att man ska undvika napp. Varför det?

– Napp är inget måste. Men om ditt barn har ett stort sugbehov kan nappen hjälpa. Pröva er fram. Fördelen med napp jämfört med tumme är att den styr ni vuxna över. Jag antar att de som säger att man ska undvika napp menar att det senare kan bli svårt att sluta med den. Men jag tycker inte att man ska behöva tänka så långt fram i tiden. Gör det ni känner är bra för er just nu..

Vår son på tre år är svartsjuk på sin lillasyster. Vad ska vi göra?

– Låt er son vara med och sköta om sin lillasyster och försök att hitta på saker som bara ni gör tillsammans. Det behöver inte vara något stort. Att gå och handla tillsammans bara ni kan räcka. Ge det äldre syskonet tid att smälta att det har fått ett småsyskon. Det brukar lösa sig för det mesta.

Prata med er BVC om ni är oroliga.

Jag är så orolig för plötslig spädbarnsdöd att jag har svårt att koppa av. När drabbas barnet och hur vanligt är det?

– Risken för plötslig spädbarnsdöd är störst mellan två och fyra månader.

Efter sex månader är det väldigt ovanligt. Enligt en artikel i Dagens

Nyheter nyligen är det cirka 40 år per barn per år i Sverige som drabbas jämfört med tidigare då cirka 100 barn drabbades per år. Anledningen till nedgången är att barnen sover på rygg och att antalet gravida kvinnor som använder nikotin under graviditeten minskar. Är du väldigt orolig, kontakta BVC för att prata om din oro.

Jag hinner inte bada min son varje dag. Måste jag det?

– Nej, det måste du inte. Små barn blir inte smutsiga, bara lite dammiga.

Bada ditt barn så ofta som du har lust. Men tvätta med en tvättlapp i nack- och halsvecket, där det ofta samlas lite hudavlagringar.

Min bebis har vit beläggning på tungan, vad är det?

– Torsk. En svampinfektion som är ofarlig och väldigt vanlig. Om dina bröstvårtor blir irriterade, kontakta BVC. Annars går infektionen över av sig själv.

När ramlar navelstumpen av?

– Efter cirka en vecka faller navelresten av. Att det ser lite gult ut och kanske blöder betyder inte att det är infekterat utan att det är färsk vävnad. Det gör inte ont. Håll rent med en topps och vatten.

Min son är sex veckor och alldeles prickig i ansiktet. Har jag ätit något olämpligt?

– Troligtvis är det hormonplitor som brukar uppstå när barnet är sex sju veckor. Ofta är plitorna koncentrerade till ansiktet och halsen. Plitorna försvinner av sig själva efter någon vecka.

Min dotter har fått blöjutslag. Vad ska jag göra?

– Byt blöja ofta. Och smörj hellre med bröstmjölk än med salvor. I princip behövs inga salvor till stjärten. Men vill du pröva en salva tycker jag att Inotyol, som säljs på apoteket är bäst. Undvik puder. Om barnet river på utslaget, gå och visa upp det på BVC.

Källa:

Margareta Elliot, VC-sjuksköterska på Knoppen, Dalens sjukhus i Enskede, Stockholm.

Anna-Lena Sventelius

Följ ämnen i artikeln