Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Bortvalda – för att de är kvinnor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

Runt 8 000 har diskriminerats vid antagningen till högskolorna

Sofia Lindblad, 27, drömde om att bli veterinär.

Hon läste upp sina betyg och ansökte – förgäves. Platserna i hennes antagningkvot gick bara till män.

En ny undersökning visar att högskolorna har satt

i system att diskriminera kvinnor för att ta in fler män.

Hon är en riktig hästtjej. Bor på en gård med stuteri och arbetar som ridlärare. Sofia Lindblad från Östhammar i Uppland bestämde sig redan som barn att hon ville bli veterinär.

När gymnasiebetygen inte räckte till fick hon tips av en manlig bekant att läsa på folkhögskola. Hon gick ut med högsta betyg.

Vad hon inte visste var att Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är ett av 36 lärosäten som ger förtur till sökande som tillhör det underrepresenterade könet när det finns flera studenter som har samma betyg eller poäng från högskoleprovet. I Sofias fall lottades platserna bland dem som hade lika betyg från folkhögskola. Men männen gavs upp till 40 gånger större chans. Ingen kvinna har antagits i kvoten på flera år.

– Jag har inte haft en chans på grund av mitt kön. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Det blev en kalldusch, säger Sofia Lindblad.

Tusentals drabbade

Ny statistik från Centrum för rättvisa visar att de senaste tre åren har 7 901 drabbats.

Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa menar att systemet är olagligt. Centrumet driver nu ett mål där SLU stäms på miljonskadestånd av 46 kvinnor som nekats platser.

SLU slår ifrån sig kritiken:

– Vi anser ju att vi inte har gjort något fel eftersom vi följt de regelverk som finns, säger Lennart Jonsson chefsjurist vid SLU.

Bortvalda – för att de är
kvinnor