”Det är en ständigt pågående process”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Jonah Nylund föddes som tjej men lever nu som kille

När Jonah Nylund föddes var han biologiskt sett en tjej. Nu, 31 år senare, lever han som kille – i ett samhälle där den heterosexuella kärnfamiljen anses vara det självklara och det normala.

– Det perfekta hade varit om det inte ansågs konstigt att vara en transperson, säger han.

Det är bråda dagar för Jonah Nylund. Som ordförande i Stockholm Pride är den här veckan en festlig och minst sagt späckad kulmen på många månaders förberedelser och planerande.

– Det här kommer bli det bästa Pride någonsin, säger han entusiastiskt och berättar att årets festival är rekordstor med över 800 programpunkter.

Samtidigt konstaterar han att det bästa naturligtvis hade varit om Pride inte hade behövts, om homo- bi- och transpersoner hade fått känna sig som en helt naturlig del av samhället.

En pågående process

Själv kom han ut som transperson för ungefär tre år sedan. Men det stora steget, att berätta för omvärlden att han är just en han – och inte en hon – är knappast ett avslutat kapitel.

– Det är en pågående process, både för en själv och för de som står en nära. Så fort du träffar en ny människa får du göra det igen. Samhället förutsätter att alla människor är hetero, heterosexualiteten är normen. Men jag upptäckte nog väldigt tidigt i livet att alla inte är heterosexuella.

Jonah har alltid gillat killar. Under gymnasiet kom han ut som bisexuell och i dag betecknar han sig som bög.

– Jag tror att sexualitet är föränderligt över tid, säger han.

Eftersom Jonah tidigare var en tjej blev det, i och med att han kom ut som kille, aktuellt att byta namn. Det kan tyckas vara en enkel sak – om du är född till tjej och vill ha ett tjejnamn, eller född till kille och vill ha ett killnamn vill säga.

– Jag gick omkring i två år och ville byta namn, men man får ju inte byta till vad som helst. Det finns bara ett begränsat antal namn som är könsneutrala.

För ett "vanligt" killnamn kunde Jonah inte ta. Inte med den namnlagstiftning som finns i dag.

– Det är konstigt att inte myndiga mäninskor får heta vad de vill, tycker han.

Efter mycket funderande dök ”Jonah” upp i huvudet en dag, och eftersom det anses vara ett namn som både killar och tjejer kan ha så gick det igenom.

– Jag skickade in pappren och efter en vecka var det klart.

För dålig kunskap

Jonah är den första transpersonen som blivit ordföranden i Stockholm Pride, och nu hoppas han, tillsammans med många andra, att T:et i HBT kan få lite mer uppmärksamhet. Rent allmänt tycker Jonah att folk vet för lite om transpersoner och att det är en skillnad i attityder kring sexuell läggning kontra könstillbehörighet.

– Det är nog mer socialt accepterat att skämta om och driva med personer som har ett könsuttryck som bryter mot normen, men det är inte lika okej att driva med den sexuella läggningen.

Han drar ett exempel om transpersoner som råkat ut för påhopp på tunnelbanan, där folk har kommit fram och frågat ”är du tjej eller kille?”.

– Det är nog extremt vanligt att man utsätts för hot och trakasserier om man har ett könsuttryck som avviker eller om det är otydligt vilket kön man tillhör.

Var på första Stockholm Pride

Jonah besökte Stockholm Pride första gången för tio år sedan, så han har hängt med sedan starten. Sedan 2005 har han varit aktiv i den ideella organisationen bakom festivalen och i maj i år blev han ordförande. Det uppdraget, tillsammans med ett ”vanligt” jobb gör tiden till en bristvara. Men engagemanget behövs menar han.

– Pride fyller egentligen två huvudsyften – dels fungerar festivalen som en frizon för HBT-personer och är på så vis ett identitetsstärkande arrangemang, dels så synliggör Pride HBT-personer och frågor som rör oss. Vi måste ju synas för ju mer vi syns desto mer information får människor om HBT-personer och informationen behövs för att öka medvetenheten.