”Att bita ihop leder ofta till svag självkänsla”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

Eva Rusz om ojämställda par

I början skojade Esperanza om att hennes man flyttat från en mamma till en annan.

Men det var inte lika kul när hon fick sköta allt hushållsarbete.

– Hon måste göra sig själv viktig igen, säger terapeuten Eva Rusz.

Psykoterapeuten Eva Rusz var Danjels och Esperanzas relationscoach i TV4:s Bröllopsform.

I många förhållanden är hushållsarbetet orättvist uppdelat. Enligt Eva Ruszs erfarenheter är det ofta kvinnan som sköter det mesta av markservicen. Då är det lätt att hon till slut känner sig mer som mamma än hustru till sin man.

– Det är som att permanenta de gamla könsrollerna, säger hon.

I det senaste Bröllopsform är det just vad som hänt. Esperanza gör allt hemma, hennes man Danjel vet inte ens hur man sätter på diskmaskinen.

– Hon har anpassat sig och bitit ihop, då får man ofta låg självkänsla och känner att man inte har makten att förändra, säger Eva Rusz.

Måste säga till

Det går dock att göra något åt den orättvisa fördelningen, enligt Eva Rusz. Hon menar att den som får slita mest måste säga till. Visserligen kan man känna sig tjatig av att behöva upprepa samma sak.

– Men man behöver inte klaga. Man kan däremot säga vad man behöver och beskriva att man känner sig utarbetad och urholkad, säger hon.

Ett bra tips tycker hon är att göra en lista på allt som ingår i skötseln av hemmet. Sen får man räkna tillsammans vem som sköter det mesta av arbetet. Kanske går det inte att alltid göra precis hälften, säger Eva Rusz. Men i fallet med Esperanza måste hon börja ta plats.

– Man kan inte tro att den andre personen bara ska upptäcka ens behov, säger hon.

Visa hur

Ibland tror Eva Rusz också att kvinnor tar tag i saker för att det då blir rätt gjort. Och för att det går snabbare än att säga till.

– Men vet karln inte hur man ska göra får hon visa först, och ha en liten kurs. Och i allra värsta fall får man strejka.