Teknologisk feodalism, TikTokträlar och kapitalismens slut

Lystrin lystring, you guys! Kapitalismens tid är slut! Men tyvärr har Karins socialistiska vision inte slagit in (Ursula K. Le Guin) och inte heller Tones (Mad Max Fury). Istället är det ett ny-gammalt ekonomiskt system som suger ut oss, med hjälp av oss själva. DEN TEKNOLOGISKA FEODALISMEN!
I alla fall enligt Yanis Varoufakis, kändisekonom, politiker, författare och marxist, som i sin bok "Technofeudalism: What killed Capitalism?" (2024) lägger fram ett argument för att vi lever i ett nytt ekonomiskt och politiskt system, som påminner mer om feodalism än kapitalism. Varoufakis, som också varit finansminster i Grekland, menar att kapitalismen nu utvecklat tekniken till att döda systemet den kom ur, genom att införliva ett nytt ekonomiskt system där värde och produktion (kapitalismens två stöttepelare) står tillbaka för feodalherrar som Jeff Bezos. De gör sig numera förmögna på molnbaserada hyresavgifter och immateriell data, som vi andra stackars livegna ger bort utan att tänka på det två gånger.
Men kan Varoufakis övertyga Tone och Karin om att detta verkligen är ett nytt ekonomiskt system, och inte bara ännu en mutation av kapitalismen? Hur organiserar man sig i prekariatet? Vad är data värd? Vad är Don Drapers nostalgivärld värd? Är "molnist" verkligen en bra ersättning för det mer klassiska ordet "kapitalist"? Och är Varoufakis Karins typ? Eller projicerar bara Tone?

FREDAG 18 OKTOBER 2024


Alla Aftonbladets podcasts

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Frida Westergård och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET