Aftonbladet

Maten som gör dig sjuk

Trots att ultraprocessad mat är starkt kopplad till en rad hälsoproblem har den blivit en allt större del av vår kost. Produkterna är industriellt framställda och innehåller en mängd olika tillsatser och konstgjorda ingredienser. De är också, oftast, fyllda med socker, fett och salt och har lång hållbarhet. Forskning visar att ultraprocessad mat kan öka risken för 32 olika sjukdomar, inklusive sämre hjärnhälsa. Samtidigt omsätter den globala matindustrin enorma summor och satsar stort på marknadsföring. Vissa menar att livsmedelsföretagen gör det omöjligt för människor att göra hälsosamma val.
Vad räknas egentligen som ultraprocessad mat?
Hur påverkar den vår hälsa?
Och vilka livsmedel bör vi prioritera för att må bra?
Gäst: Emma Patterson, nutritionist på Livsmedelsverket och docent inom
folkhälsonutrition på Karolinska institutet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp: BBC News.

FREDAG 9 AUGUSTI 2024


Senaste avsnitten

Aftonbladet Daily

Alla Aftonbladets podcasts

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Emelie Perdomo
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET