Giftbakterierna i Östersjön
”Ser man en rabarbersoppa ska man undvika den”, säger Markus Lindh, marinbiolog på SMHI. Det han syftar på är algblomningen som väntas göra comeback när högsommarvärmen återvänder till Östersjön. Klåda, huvudvärk, kräkningar och diarré. Ja, det är några av åkommorna som algförgiftning kan leda till. En viss typ av cyanobakterier är boven i dramat då den kan orsaka ett gift i vattnet vi badar i. Tyvärr alstras cyanobakterierna i samma klimat som ger upphov till badlust: Sol och vindstillhet. Vart är det störst risk att algblomningen sätter fart? Vad är det värsta som kan hända om man utsätts för algförgiftning? Hur mycket algblomning tål vi egentligen? Det talar vi om i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Markus Lindh, marinbiolog på SMHI
Programledare: Ronja de Boer
Kontakt: podcast@aftonbladet.se
ONSDAG 20 JULI 2022
Alla Aftonbladets podcasts
A-A
A-A
F-J
L-M
M-N
P-S
S-S
S-S
S-T
OM AFTONBLADET
Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här
OM AFTONBLADET