Grön laxsoppa med wasabigrädde
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-21
Färgstark festrätt som går överraskande fort att göra. Kom trea med den i en tävling en gång. Borde förstås ha vunnit om det funnes någon rättvisa här i världen…
30 minuter
(4 personer)
Det här behöver du
tärningar eller flaskfond till 1 l grönsaksbuljong
350 g hackad spenat
400 g laxfilé
1 tsk olja
1 msk soja
100 g skalade räkor
3 msk hackad gräslök
2 dl vispgrädde
2 tsk wasabipulver eller 1 msk wasabi på tub
salt
peppar
Så här gör du
1. Koka upp 1 l vatten med buljongtärningarna/fonden. Lägg i spenaten och rör om då och då. Smaka av med salt och peppar när soppan är genomvarm..
2. Skala räkorna. Förvara i kylen till det är dags att servera soppan..
3. Skär laxen i 1,5 cm stora kuber.
4. Smörj stekpanna med oljan, hetta upp och bryn laxbitarna hastigt runt om. De behöver bara steka någon minut. Häll i sojan, ta stekpannan av värmen och vänd runt laxbitarna försiktigt så att de blir så sojiga som möjligt.
5. Vispa grädden och blanda med wasabin. Använder du pulver så blanda det med lite, lite vatten till en pasta först. Smaka av grädden med en aning salt.
6. Hacka gräslöken.
7. Skopa upp soppan i tallrikar. Garnera med laxbitarna, räkorna och gräslöken. Toppa med en klick wasabigrädde.