Experten: Det är naturligtvis bedrägeri
Publicerad 2018-08-21
Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) har fått bilersättning från riksdagen för felaktiga körsträckor under flera års tid.
Nu menar en domare att det kan röra sig om ett lagbrott.
– Att medvetet – uppsåtligen – få ersättning för resor med egen bil som inte gjorts är naturligtvis bedrägeri, säger Stefan Reimer, chefsrådman i Helsingborgs tingsrätt.
Domaren Stefan Reimer är specialkunnig i bedömning av uppsåt och oaktsamhet.
När han får beskrivet för sig hur reseräkningar gällande körningar i Sverige, har lämnats in av en ledamot som är på semester utomlands, är Reimer bestämd.
Och blir än säkrare när han hör att det skett upprepade gånger.
Att att förklara bort detta med slarv, som Michael Svensson gjort, ger han inte mycket för.
– Det känns inte övertygande. Det håller knappast i domstol med den beskrivning som du ger. Varför skulle han ens lämna in en reseräkning för en tidsperiod när han är på semester? säger Stefan Reimer.
”Får en förklaringsbörda”
Under mandatperioden handlar det om sträckor på flera hundra mil, enbart på de resor Aftonbladet hittat genom att jämföra med Michael Svenssons inlägg i sociala medier.
– Även om man är oskyldig till motsatsen bevisas får han i en sådan situation en förklaringsbörda kring hur han skulle ha tagit fel på datum etcetera. Särskilt om det skett vid upprepade tillfällen, säger Stefan Reimer.
Även om Michael Svensson nu i efterhand skulle betala tillbaka de pengar som han fått felaktigt utbetalda så påverkar det inte bedömningen av själva gärningarna – som kan vara kriminella.
– Att medvetet – uppsåtligen – få ersättning för resor med egen bil som inte gjorts är naturligtvis bedrägeri, säger Stefan Reimer.
Kan ge fängelse
Bedrägeri är ett brott som faller under allmänt åtal.
Det innebär att polis och åklagare kan inleda en förundersökning utan att det görs en anmälan.
Brottet kan ge fängelse i två år. Om det är grovt kan det bli upp till sex år.
Om en tidigare helt ostraffad riksdagsledamot skulle fällas för bedrägeri, är det sannolikt att det faktiskt blir ett fängelsestraff?
– Nej, den troligaste påföljden är i så fall villkorlig dom och böter.