Nordisk skilsmässa för SD i Bryssel
Publicerad 2019-06-14
Marine Le Pen och Matteo Salvini bildar en ny EU-kritisk partigrupp i Bryssel.
De får sällskap av Dansk Folkeparti och Sannfinländarna - som lämnar Sverigedemokraternas grupp.
– Vi beklagar deras val, säger Peter Lundgren (SD).
Några veckor efter valet till EU-parlamentet är många frågor fortfarande obesvarade. Det handlar bland annat om vem som ska få det mäktiga uppdraget som EU-kommissionens ordförande.
Men i parlamentet har flera saker nu börjat klarna. I går meddelade Marine Le Pen och Matteo Salvini, två av den högerpopulistiska och EU-kritiska rörelsens giganter, att man bildar en ny partigrupp - Identitet och demokrati.
Redan före valet talade Salvini, italiensk inrikesminister och partiledare för Lega och Marine Le Pen, partiledare för franska Nationell samling, om att ena ytterhögern i Europa.
Bildar ny EU-kritisk grupp
Med 73 mandat blir man nu den femte största gruppen i parlamentet.
Totalt finns nio partier i gruppen, bland annat tyska AFD och österrikiska FPÖ. Men flera tunga spelare, som brittiska brexitpartiet och polska Lag och Rättvisa, saknas. Ungerska regeringspartiet Fidesz finns inte heller med.
Med i gruppen finns däremot Sannfinländarna och Dansk Folkeparti, som därmed lämnar ECR-gruppen där Sverigedemokraterna sitter.
SD har tackat nej till att vara med i Identitet och demokrati. Man vill fortsatt tillhöra gruppen Europeiska konservativa och reformister, ECR.
– Det är den partigrupp där vi anser att partiet hör hemma, det är där vi har de konservativa kontakterna, säger EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD).
Han säger att SD inte är intresserade av att samarbeta med partier som har nära band till Ryssland, vilket Le Pen har.
Lundgren beklagar att SD:s finska och danska systerpartier nu går en annan väg.
– Jag tror inte att det är ett bra beslut för dem, men det är deras val. Vi har påtalat att vi hellre skulle se dem kvar i ECR-gruppen där vi skulle kunna ha den nordiska kontakten med varandra. Men de har valt en annan väg, vi kommer fortsatt att ha kontakt i Nordiska Rådet där vi sitter ihop.
– Här nere ser det ut som vi går skilda vägar. Vi får se hur det går i framtiden, dörren är alltid öppen för dem om de inser att det här var ett dåligt beslut.
Nordisk skilsmässa
Han tror inte att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti kommer att få särskilt mycket att säga till om i kretsen kring Le Pen och Salvinis partier.
Brittiska Tories, som varit en tung spelare i ECR, kollapsade fullständigt i EU-valet. Men Lundgren menar att SD:s inflytande i parlamentet inte kommer minska.
– Vi kommer att presentera vår sammanställning nästa vecka, men vi kommer inte att tappa speciellt mycket. Vi kommer vara ungefär lika stora fortfarande.