Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Svenska Martina, 38, anklagar FN-chef för sexövergrepp

Publicerad 2018-04-05

FN-kvinna anklagar chefstopp för sextrakasserierFN-kvinna anklagar chefstopp för sextrakasserier

Avgående UNAIDS-chefen Luiz Loures har anklagats för att ha tvingat sig på Martina Broström, 38, och försökt att tvinga in henne på sitt rum.

Enligt Broström försökte FN sedan muta henne till tystnad och hävdade att hon ljög.

Nu väljer hon att själv berätta.

– Jag har mått otroligt dåligt, säger Martina Broström till Aftonbladet.

I nästan tre år har hon hållit tyst utåt om vad som hände i Bangkok 2015.

Enligt Martina Broström, nu 38, utsattes hon för ett sexuellt övergrepp av Luiz Loures, avgående biträdande chef för UNAIDS, på en konferens i thailändska huvudstaden. UNAIDS är en organisation inom FN som arbetar mot spridning av hiv och aids.

– Vi hade haft ett möte och pratat om hiv-prevention. Vi tog hissen, han skulle till sitt rum och jag skulle arbeta med en presentation, säger Martina Broström till Aftonbladet efter att hon berättat sin historia i CNN:s program Amanpour.

Hon är från Malmö, är anställd som senior advisor på UNAIDS och har jobbat inom organisationen i över tio år.

Enligt Martina Broström tvingade sig Luiz Loures på henne, försökte kyssa henne och tog våldsamt på hennes kropp i en hiss.

– Allt hände väldigt snabbt. Jag var väldigt rädd, jag förstod inte vad som hände, säger Martina Broström.

Informerade UD

När hissdörrarna öppnades försökte Luiz Loures dra med henne bort mot sitt rum, enligt Martina. Hon säger att hon till slut kom loss och kunde fly till sitt hotellrum.

Hon säger att hon då ringde sin mamma och tog kontakt med kollegor och berättade vad som hade hänt.

Martina säger att hon tidigt informerade svenska Utrikesdepartementet, UD, om händelsen. Hennes ärende har diskuterats flera gånger, men svenska regeringen har, enligt henne, inte agerat trots att flera incidenter om sexuella trakasserier rapporterats inom UNAIDS.

”Tar det på största allvar”

Ulrika Modéer, statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin, MP, delar inte bilden av att inget gjorts.

Hon berättar att hon själv tog kontakt direkt med UNAIDS chef Michel Sidibé när hon fick kännedom om fallet.

– Jag påtalade att medarbetare, som den här anklagade personen, som har fått upprepade anmälningar och kommentarer runt sitt agerande, lämpligtvis inte får sitt kontrakt förlängt. Och det blev ju också konsekvensen i slutändan.

Ulrika Modéer uppger att Isabella Lövin också skrivit brev till FN:s generalsekreterare.

– Hon har där betonat att vi måste gå från ord till handling. Att man måste säkerställa att de system man har för att följa upp den här typen av anmälningar, men också ge skydd till dem som har anmält, fungerar – på riktigt.

– Isabella Lövin lyfte det också när vi hade besök i Stockholm av biträdande generalsekreteraren Amina Muhammed i februari. Vi tar ju detta på största allvar.

Ulrika Modéer säger att personal inom UD även försökt ge Martina Broström stöd.

– Sedan om det varit otillräckligt, ja då får vi se hur vi kan göra det ännu bättre. Men vår avsikt har ju varit att både följa ärendet och ge henne stöd, men framförallt bidra till att förändra systemen så att de fungerar ännu bättre både vad gäller ansvarsutkrävande men också vad gäller skydd för den som anmäler. För det menar vi är otillräckligt.

Tidigare svensk minister ny chef

Tidigare biståndsminister och moderaten Gunilla Carlsson är nybliven högt uppsatt chef inom UNAIDS.

– Hon har aldrig hört av sig till mig, säger Martina Broström.

Gunilla Carlsson hälsar via sin pressekreterare att hon respekterat att Martina Boström är sjukskriven och ännu inte träffat henne på arbetet.

Hon påpekar samtidigt att UNAIDS har en noll-toleranspolicy mot sexuella trakasserier.

Martina Broström valde att anmäla övergreppet officiellt hösten 2016 eftersom det planerades att hon och Loures skulle börja arbeta mycket närmre varandra, vilket hon inte ville.

Därefter har hennes ärende utretts två gånger och varit mycket uppmärksammat både inom och utanför FN. Hon har upplevt att en del kollegor och vänner inom organisationen inte har vågat stötta henne offentligt av rädsla för repressalier.

Luiz Loures själv säger att Martina ljuger och att händelsen i hissen aldrig hänt.

– Jag har samarbetat med den oberoende utredningen och gav bevis på min oskuld, säger han till CNN.

Tidigare i år kom resultatet av internutredningen mot Loures: FN kunde inte styrka kvinnornas anklagelser. Han friades.

Anklagas av fler kvinnor

Martina Broström är inte den enda som anklagat FN-chefen för sexuella övergrepp. Malayah Harper, tidigare anställd på UNAIDS, säger att hon 2013 utsattes för ett nästintill identiskt övergrepp av Loures, också det i en hiss.

– Han försökte att kyssa mig. När han lämnade hissen försökte han få med mig in sitt hotellrum och slet loss en knapp från min skjorta, säger Malayah Harper till The Guardian.

Inte heller Harper anmälde övergreppet officiellt eftersom hon inte trodde att UNAIDS skulle vidta några åtgärder. Ytterligare en kvinna, som valt att vara anonym, har anklagat Luiz Loures för liknande övergrepp.

FN-toppen Luiz Loures.

Anklagas för att ha mörkat

Michel Sidibé är högsta chef för UNAIDS. Han har hela tiden försvarat Luiz Loures och tidigare i år anklagades han i en av de interna FN-utredningarna för att försökt mörka händelsen.

Martina Broström berättar att det var på en konferens i Stockholm i mars förra året som Sidibé försökte övertala henne att inte gå vidare med anklagelserna. Dessutom ska han ha erbjudit henne en befordran om de kom överens.

Han har erkänt att han pratat med Martina om saken.

"Kanske vore det bra om du, jag och Luiz kunde träffas för att se hur vi kan hitta en väg ut ur detta utan att det blir ett stort problem för alla i organisationen och för trovärdigheten för organisationen, för dig själv och för organisationens intressen", sa han i en läckt internutredning vilket SvD rapporterat om.

Tidigare i år meddelade FN-organet att Luiz Loures inte kommer fortsätta sin tjänst efter anklagelserna som riktats mot honom.

Lättad över att berätta

Sedan ett år tillbaka har Martina Broström varit sjukskriven från sin tjänst. Nu hoppas hon att FN tar tag i problemen på allvar och skapar en oberoende instans för den här typen av granskning.

Att få berätta öppet om övergreppet av Luiz Loures och vad hon beskriver som förföljelse av Michel Sidibé känns som en lättnad för Martina Broström. Men hon är samtidigt rädd för ovissheten över vad som kan hända nu när hon trätt fram offentligt.

– Jag vet inte vad som kommer att hända nu, kanske får jag sparken, säger hon.

– Jag har mått otroligt dåligt.

Vad är sexuella trakasserier?Vad är sexuella trakasserier?

Följ ämnen i artikeln