Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Sjöstedt tar Sanders budskap till Sverige

Publicerad 2015-10-26

Lät sig inspireras av den amerikanske presidentkandidaten

Bernie Sanders och Jonas Sjöstedt i Iowa, USA.

Presidentkandidaten Bernie Sanders drar storpublik med ett tydligt budskap om att USA:s rikaste procent måste beskattas hårdare.

En som inspireras av den 74-årige socialisten är Jonas Sjöstedt som träffade Sanders i helgen.

– Det är klart att jag funderar på hur jag kan överföra hans budskap till Sverige, säger V-ledaren.

Den 8 november nästa år ska amerikanerna välja vem som ska ta över efter Barack Obama som landets president. Före valet håller både Demokraterna och Republikanerna primärval där deras presidentkandidater ska utses. Först ut är delstaten Iowa i januari.

Bland Demokraternas kandidater är före detta utrikesministern Hillary Clinton den stora favoriten, men de senaste månaderna har hon till mångas förvåning utmanats av socialisten Bernie Sanders, 74, senator för delstaten Vermont.

Sanders budskap om att den rikaste procenten i USA måste beskattas hårdare och att USA borde anamma en skandinavisk välfärdsmodell har dragit storpublik.

En som inspireras av uppstickarens framgångsvåg är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. I helgen träffade han Sanders efter ett kampanjmöte i staden Davenport i Iowa.

– Det var otroligt mycket energi och entusiasm, han drar ju väldigt mycket folk. Det är mycket ungdomar och arbetarklass som kommer till hans möten, säger Jonas Sjöstedt.

Rättvisa och minimilöner

V-ledaren menar att Sanders framgångar innebär en nystart för den amerikanska vänstern som länge fört en mycket tynande tillvaro.

– Han pratar om att vanligt folk inte har sjukförsäkring och att deras barn inte har råd att gå på college, samtidigt som den rikaste procenten blir rikare. Väldigt många amerikaner känner igen sig i det där, det är därför orden om rättvisa och minimilöner väcker sådan entusiasm.

Men även Sjöstedt är förvånad över socialisten Sanders framgångar.

– Han är en väldig tydlig vänsterpolitiker, oavsett om han talar om arbetares rättigheter, rasismen i USA eller jämställdhet. Det är mycket ovanligt i USA, det har inte hänt på många år.

Under den korta pratstunden skojade Sanders med Sjöstedt om att han är ute på en reklamkampanj för den skandinaviska modellen.

– Han nämner ofta Sverige och Danmark som goda exempel på länder med mindre inkomstklyftor och en välfärd som gäller alla människor. Jag sa också att det vore kul om han kom till Sverige om han blev president. Det sa han att han gärna skulle göra, säger V-ledaren.

Vill överföra budskapet till Sverige

Jonas Sjöstedt menar att det går att översätta samma retorik som Sanders använder till det svenska samhället.

– Den absolut rikaste delen av befolkningen, den rikaste procenten, drar ifrån och blir bara rikare medan många vanliga människor har otrygga jobb och svårt att klara försörjningen. Sanders har lyckats visa det tydligt att det hänger ihop. Det tycker jag är en viktig poäng som är helt giltig i Sverige också.

Exakt hur det politiska budskapet ska användas av V i den svenska debatten vill Sjöstedt återkomma till.

– Men det är klart att jag funderar på hur jag kan överföra det här budskapet till Sverige.

I valet 2014 så stod den svenska vänstern i praktiken still. Men på flera andra håll i Europa har tydliga vänsterprofiler rönt framgångar, bland dem Jeremy Corbyn som mot alla odds valdes till partiledare för Labour i Storbritannien. Sjöstedt menar att det sköljer en vänstervåg över delar av världen.

– Det är Sanders och Corbyn men man kan också se det i Spanien, Grekland, Portugal och Irland. Det finns en sorts vänstervåg, som har funnits i Latinamerika ett par år. Det är väldigt hoppfullt.

Tror du Sanders har möjlighet att vinna?

– Hillary Clinton är favorit, det är helt klart. Men Sanders har varit uträknad hela tiden och han har bara växt. Det som skiljer dem åt är att Sanders har entusiasmen och tusentals ungdomar som är på sina första politiska möten känner att de får höra om ett USA som de tror på.