Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Klantigt uttalande – Löfven bör ta tillbaka det”

Publicerad 2018-01-18

Stefan Löfven utesluter inte att sätta in militär mot gängkriminaliteten.

Mohamed Nuur, boende i Rinkeby och S-politiker, är kritisk mot utspelet.

– Jag hoppades på att det var ett missförstånd, ett klantigt uttalande. Men oavsett bör Stefan Löfven ta tillbaka uttalandet, säger han.

Det är många som kommer fram och hälsar på Mohamed Nuur på Rinkeby torg. 26-årige lokalpolitikern är ett välkänt ansikte och lugnar direkt några som oroar sig för att vi filmar.

Mitt på torget, halvt dolda i snön, står fortfarande ett stort antal värmeljus som bildar ett namn – det är mannen som sköts i garaget på nyårsafton.

– Det är både en välsignelse och en förbannelse att vara politiker i ett område man vuxit upp i, säger Mohamed Nuur.

– När ett mord sker så är det inte statistik för mig, jag känner alltid någon som känner den personen. Men jag behöver inte springa efter folk för att skapa förtroende. De har sett mig sen barnsben.

”Förstör mycket”

Han reagerade starkt på att Stefan Löfven inte avfärdade tanken på att använda militär mot gängkriminaliteten.

– Sådana här förslag förstör mycket även om de inte blir genomförda. Debatten har blivit så pass låg. Människor gör kopplingen att militären använder man mot främmande makt – anser man då att svenska förorter är främmande makt?

Han drar jämförelsen med Ådalen och säger att det var bra att finansborgarrådet Karin Wanngård gick ut och helt uteslöt militär inblandning.

Förvirrande för medborgarna

Han tycker också att statsministern borde backat från sitt uttalande.

– Jag försöker sätta mig in i hans tankesätt som statsminister, att han vill visa att han kommer att vända på varenda sten, men att bara säga det så här kan ju väcka starka känslor. Det är inte förvirrande för mig, men det förvirrande för väljarna, för medborgarna.

I stället tycker Mohamed Nuur att Stefan Löfven borde kalla till sig sina lokalpolitiker ute i landet.

– De ser vad som händer på nära håll. Eskaleringen är en trend som har ändrats. Det har inte varit frid och fröjd när jag växte upp, men man använde inte skjutvapen på det sättet som man gör i dag. Då var det kopplat till Hells Angels och Bandidos.

”Finns inga vapenfabriker här”

Mohamed Nuurs tycker att man bör utreda möjligheten att vittna anonymt. Och han är helt övertygad om att fler vapen och mer narkotika måste stoppas vid gränsen.

– Jag träffade Stefan Löfven under politikerveckan i Järva, och då sa jag till honom: Det finns inga vapenfabriker här. Vapnen kommer någon annanstans ifrån. Vi behöver täppa till våra gränser.

Han menar att den senaste tidens våldspiral, med skjutningar och mord, börjar få civilsamhället och eldsjälarna i Rinkeby att tappa hoppet och börja skuldbelägga sig själva.

– Det vi har underskattat för länge är det förebyggande arbetet. Börjar vi inte fokusera på 10-åringarna i dag, så är vi i samma sits om tio år som i dag.

– Jag är själv barnskötare i grunden. Förskolan är underskattad, det är där ungdomar formas. Hur kommer det sig att unga leker med en polisbil när han är fem år och känner förakt för polisen när han är 15? Det är i förskolan barnen lär sig stå i kö, säga förlåt och disciplin.

Tror du våldet kommer att fortsätta?

– Den frågan fick jag den första januari. Då hade jag hopp om att det inte skulle ske. Men precis efter skedde mordet i garaget, sen kom mordet på pizzerian där jag själv är stamkund. Det är klart att jag är orolig att det ska eskalera, men samtidigt kommer jag aldrig ge upp hoppet oavsett hur verkligheten ser ut.

Följ ämnen i artikeln