Löfven väntas kicka minister
Uppdaterad 2016-05-26 | Publicerad 2016-05-17
Ex-statsrådet Ulrica Messing i spekulationer om ersättare
Stefan Löfven ska ombilda regeringen inom kort, många räknar med att det blir redan i veckan.
Det väntas bli en mindre förändring – där framtidsminister Kristina Persson (S) kan få gå.
– Dessutom kan utbildningsdepartementet göras om, säger en S-källa.
Inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet går man i väntans tider.
Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att han ska ombilda regeringen "under maj månad" med anledning av de båda miljöpartisterna Åsa Romsons och Mehmet Kaplans avgångsbesked.
Enligt vad Aftonbladet erfar väntas Löfven enbart göra mindre justeringar.
– Han vill att statsråden ska få en chans att visa vad de går för, nu när regeringen styr med egen budget, säger en S-källa.
”Hennes uppdrag är klart”
Den kommande förändringen handlar om att ersätta de statsråd som lämnat och dessutom göra om på ett fåtal poster, erfar Aftonbladet.
En av dem som kan få lämna regeringen sitter på Löfvens egen avdelning, statsrådsberedningen. Det är framtidsminister Kristina Persson (S).
– Hennes uppdrag med FN-målen är i stort sett klart och hon är dessutom en bit över 70 år, säger en källa.
Dessutom väntas Löfven svara på kritiken om att det händer för lite på utbildningsdepartementet, genom någon slags förändring. Där sitter i dag tre statsråd, varav Gustav Fridolin (MP) är chef.
Den som anses löpa störst risk att få gå är Helen Hellmark Knutsson (S). Hon sägs vara alltför osynlig samtidigt som hon representerar Stockholm, som redan har flera ministrar i regeringen.
Messing kan göra comeback
Samtidigt finns det ett stort tryck inom S på att Stefan Löfven ska ta chansen att göra om rejält.
Man efterlyser såväl förändrade departement som nya ministrar. Flera vill att S satsning på den svenska modellen ska avspegla sig tydligare i regeringens arbete.
Aftonbladets källor pekar ut förra statsrådet Ulrica Messing, 48, som en person som är tänkbar för en comeback.
Hon var minister i Göran Perssons regeringar 1996-2006 och hade ansvar för allt i från jämställdhet och arbetsrätt till ungdomsfrågor, infrastruktur och integration.
Själv vill hon dock inte säga någonting alls.
– Jag har inga kommentarer, säger Ulrica Messing, som i dag är egenföretagare inom inredning.
Finns missnöje
Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det internt inom arbetarrörelsen finns ett missnöje med flera S-ministrar. Bland dem finns förutom Hellmark Knutsson också sjukvårdsminister Gabriel Wikström, infrastrukturminister Anna Johansson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Miljöpartiet har haft sex ministerposter sedan valet, och det är ett antal man gör allt för att behålla. Enligt vad Aftonbladet erfar arbetar MP på flera olika spår i ministerfrågan. Ett är att ta över infrastrukturfrågorna, som i dag kontrolleras av S, och låta S få bostad.
Enligt Aftonbladets källor inom S är detta ytterst tveksamt. Det finns mycket pengar i infrastrukturportföljen, medan ekonomin för bostäder främst hanteras på finansdepartementet. Där är Magdalena Andersson (S) chef, vilket i praktiken innebär att Löfvens parti redan har kontroll över frågorna.
Vägrar släppa miljö
MP:s övergripande mål i ministerförhandlingarna är att få igenom så mycket grön politik som möjligt. Det är viktigare än exakt vilka poster det blir, erfar Aftonbladet.
– Den enda posten MP aldrig skulle släppa är den som miljö- och klimatminister, säger en MP-källa.