Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Wallström: Det blir en kortvarig romans

Publicerad 2017-02-01

Summerar Sveriges tid i säkerhetsrådetSummerar Sveriges tid i säkerhetsrådet

Den väntade kärleksaffären mellan Trump och Putin kommer att svalna snabbt.

Det tror utrikesminister Margot Wallström (S).

– Många tror att det ska bli en sorts romans mellan Trump och Putin, som kan vara av godo. Jag tror det blir en väldigt kortvarig romans, säger hon.

Det var i samband med Margot Wallströms genomgång av vad Sverige åstadkommit under sin månad som ordförande i FN:s säkerhetsråd som frågan om hur hon ser på relationen mellan USA:s president Donald Trump och hans ryske motsvarighet, Vladimir Putin kom upp.

– Vi kan ju bara spekulera och det kanske vi inte ska göra, men många tror ju att det ska bli en sorts romans mellan Trump och Putin, som kan vara av godo. Jag tror det blir en väldigt kortvarig romans i så fall, säger Wallström.

Utrikesministern framhåller att hon tror att många krafter i USA kommer att arbeta för att motverka ett närmande till Ryssland.

– Jag tror de kommer att balansera det här intrycket av att man ska hjälpa Putin framåt, men det återstår att se. Det kanske vi gör bäst i att inte gissa så mycket om. Vi får se hur de agerar i praktiken och i de frågor vi har att lösa, säger hon.

”Farlig nationalism”

Margot Wallström menade att det viktigaste framåt nu blir att försvara de plattformar som världen gemensamt har för att lösa konflikter och problem.

– Det gäller både EU och FN förstås, den här rörelsen av mer nationalism och protektionism tror jag är väldigt, väldigt farlig för världen vi lever i. Så vi måste argumentera starkare för detta och försvara det i alla sammanhang.

Bland annat, framhöll Wallström, handlar det om att investera i EU-samarbetet och se till att det håller ihop.

Margot Wallström summerade det svenska ordförandeskapet och menade att det varit framgångsrikt. Särskilt nöjd var hon med att man infört ett nytt samtalsklimat i arbetet och att Sverige klarat sig helt ifrån veton i säkerhetsrådet.

Sveriges plats i säkerhetsrådet gäller för två år framåt.