Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

FP: Ingen realism i att alla är med

Publicerad 2015-10-16

Nya förhandlingar på tisdag: På längre sikt kommer inte alla sitta med

Inför flyktingmötet fanns en stor irritation inom Alliansen – med krav på att sparka ut Vänsterpartiet.

Partierna fortsätter förhandlingarna tillsammans på tisdag. Men så blir det inte på längre sikt, menar Folkpartiets Erik Ullenhag.

– Det finns inte någon realism i att alla de som sitter med i dag ska sitta med framöver, säger han.

På mötet ska det enligt Aftonbladets källor ha blivit tydligt att partierna står mycket långt ifrån varandra i sakfrågorna.

Stefan Löfven, Gustaf Fridolin och Jonas Sjöstedt i SVT:s partiledardebatt i oktober 2015.

När mötet om flyktingkrisen på Rosenbad avslutades i dag, beskrev flera av deltagarna det som konstruktivt.

Ett nytt möte är inbokat på tisdag.

– Det var en öppen och positiv atmosfär på mötet. Jag har från Moderaterna understrukit förslag om att ha tillfälliga uppehållstillstånd, ett skärpt försörjningskrav vid invandring och att vi måste ta rejäla tag för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var positiv när hon kom ut från sammanträdesrummet, men ville inte redovisa några konkreta förslag.

– Regeringen har lagt fram förslag, men de kommenterar jag inte i dag. Men det har varit konstruktiva samtal, säger hon.

"Det är kaos"

Enligt uppgifter till Aftonbladet inleddes mötet med en lägesbeskrivning av den rådande flyktingkrisen.

– Det är kaos, enkelt uttryckt, och finns ingenting som pekar på någon lättnad inom en nära framtid. Det här kommer att pågå under en lång tid, säger en källa.

Därefter diskuterades konkreta sakfrågor. Ganska snart blev det uppenbart att parterna står mycket långt ifrån varandra.

Regeringens representanter ska enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ha lämnat över ett papper med förslag som övriga fått helgen på sig att ta ställning till. Flera väntas diskutera frågorna i sina partigrupper.

Bland det som regeringen driver allra hårdast finns att alla kommuner måste hjälpas åt. Men bland förslagen ska också en del närmanden mot de borgerliga partierna ha gjorts.

Enligt källor lyfte Vänsterpartiet krav på att man måste begränsa möjligheterna för att göra vinst på mottagandet, medan representanter för Allianspartierna i sin tur ska ha lyft olika förslag för en mer restriktiv migrationspolitik.

– Till syvende och sist handlar det om hur långt regeringen är beredd att gå i det här. Var är smärtgränsen? säger en källa.

Ingen realism

Folkpartiets Erik Ullenhag betonade när han lämnade Rosenbad att han vill se breda lösningar i flyktingpolitiken, men menade samtidigt att det inte är troligt att alla partier som deltog i mötet kommer finnas med i en uppgörelse.

– På längre sikt finns det inte någon realism i att alla de som sitter med i dag, ska sitta med framöver.

Vänsterpartiets representant på mötet, Nooshi Dadgostar, tycker att mötet var konstruktivt. Hon framhåller att det inte riktades några öppna krav om att V måste lämna förhandlingarna.

– Jag har goda förhoppningar om att vi kan komma överens. Det viktigaste är att vi hjälper kommunerna med etableringen. För oss är det viktigt att vi inte utnyttjar den här situationen för ett politiskt spel och skapar oordning och kaos. Långsiktighet och stabilitet är viktigt för landet nu, säger hon.

"Meningslöst"

Enligt Aftonbladets källor finns en stor irritation inom Alliansen över att regeringen också bjudit in V till förhandlingarna. Källor menar att vänsterns medverkan riskerar en tänkbar överenskommelse.

– Det är helt meningslöst att förhandla om de får vara med, det är väl ingen hemlighet att vi inte tycker att det är ett seriöst parti. De tror ju egentligen inte på en reglerad invandring. Om Löfven menar allvar så måste han göra sig av med Vänsterpartiet, säger en Allianskälla.

Men det är inte bara V som får rött ljus.

Trots att de borgerliga partierna under sin regeringstid gjorde upp om migrationen med Miljöpartiet, så finns det en skepsis även mot de gröna. Man menar att MP och V ofta landar i liknande slutsatser när det rör invandringen.

Följ ämnen i artikeln