Nya vapnet mot gängen: byråkrater

Uppdaterad 2017-12-25 | Publicerad 2017-12-24

Det senaste vapnet i kampen mot kriminella i Malmö: byråkrater.

På kort tid har tjänstemän i staden stängt ner ett 20-tal svartklubbar och illegala företag.

– Dessa ställen är fritidsgårdar för kriminella och används för att tvätta knarkpengar, säger Anders Schönström, (S), kommunalråd.

I tio år har en illegal spelklubb i centrala Malmö gäckat myndigheterna. Polisen har under årens lopp beslagtagit spelautomater och på annat sätt stört verksamheten.

Men det är först när tjänstemän från kommunen gick in i tisdags som klubben tvingades att stänga.

Det formella skälet var risk för olyckor, klubben saknade nödutgångar.

Det är det sista i raden av exempel på illegala verksamheter i Malmö som upphört tack vare gemensamma insatser mellan polisen, kommunen och en rad andra myndigheter.

”Viktigt att vi får bort svarta ekonomin”

Satsningen heter Tryggare Malmö och samordnas av kommunens miljöförvaltning.

– Det är viktigt att vi får bort den svarta ekonomin som snedvrider konkurrensen mot de företag som följer lagen, säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Miljöbalken är ett viktigt redskap i kampen.

Sedan projektet drog i gång i slutet av sommaren har exempelvis tio illegala caféer där kunder betalade för att röka vattenpipor fått rökförbud och tvingats stänga.

– Dels är det inte tillåtet att ha rökning i offentliga lokaler, dels har de hanterat mat utan att vara registrerade för livsmedelshantering, säger Jeanette Silow.

Grova brott i anslutning till lokalerna

Enligt en färsk rapport, som Sydsvenskan skrev om först, har projektet dessutom lett till att nio illegala livsmedelsverksamheter stängts, fyra har fått saluförbud och fem förelagts med vite.

Kommunpolisen Jonatan Örstrand säger att resultaten hittills är över all förväntan.

– Några av de här platserna har varit kända i uppemot tio år men det är först nu som de illegala aktiviteterna där nu har upphört helt, säger han.

Enligt Örstrand är insatsen även viktig för tryggheten i Malmö.

– Det har begåtts grova brott i anslutning till de här platserna och de är en arena där kriminella visar upp sig, säger kommunpolisen.

500 000 kronor på några timmar

Kommunalrådet Andreas Schönström, (S), med ansvar för trygghetsfrågor och som har varit med på flera tillslag säger att projektet kommer att fortsätta.

– Det har gett väldigt stora förtjänster på kort tid. Sist vi var ute utdömdes viten på 500 000 kronor inom loppet av några timmar, säger han.

Precis som i Uppsala (se annan artikel) ligger styrkan i samarbetet mellan flera myndigheter, säger han.

– Vi sänder en tydlig signal. Hela samhället reagerar med ett gemensamt svar och det ger en avskräckande effekt.

Knarkpengar tvättas genom matvaror

Även om huvudfokus inte ligger på gängkriminella tror Andreas Schönström ändå att insatsen är ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i staden.

– Vi ser ett tydligt mönster; knarkpengar tvättas genom till synes oskyldiga verksamheter som import och försäljning av matvaror. Därför är det viktigt att de slås ut, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln