Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Inga solklara myrsteg mot makten

Publicerad 2017-03-11

Har kalabaliken i Hässleholm öppnat slussportarna för Sverigedemokraterna?

Svaret är nej.

Och ja.

Det sköljde ett Niagarafall av kritik över moderatledaren Anna Kinberg Batra efter beslutet att Moderaterna skulle börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Men i flera kommuner i landet sitter Sverigedemokraterna redan i ledningen. I skånska Bromölla har partiet posterna som 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen och vice i kommunfullmäktige. I Landskrona, även det i Skåne, har SD ett kommunalråd och sitter som vice ordförande i kommunfullmäktige.

I lilla Ydre i Östergötland erbjöds Sverigedemokraterna en insynsplats i samstyret i kommunstyrelsen men tackade nej. Och så nu Hässleholm, den tredje Skånekommunen där SD är med och styr.

Sverigedemokraterna tar sig alltså med myrsteg mot makten. Eller?

Riktigt så solklart är det inte, särskilt inte om man tar kalabaliken i Hässleholm, som till och med uppmärksammats internationellt, som exempel. I november förra året föll de styrande partiernas budgetförslag sedan det lokala partiet Folkets väl och SD, som de gjorde i riksdagen 2014, röstat för tre allianspartiers alternativ.

På mötet i kommunfullmäktige i måndags förra veckan lurade Sverigedemokraterna skjortan av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. De nominerade sig själva till ordföranden för kommunstyrelse, fullmäktige och i nämnderna. Panik utbröt i allianslägret eftersom SD och deras bundsförvanter Folkets väl har fler mandat än de tre borgerliga partierna.

Efter en paus under det kaotiska mötet meddelade SD att de drog sig ur ordförandestriderna under förutsättning att de fick bli vice ordförande i styrelse, fullmäktige och nämnder. Det fick de.

Det är svårt att dra några generella slutsatser av det som hände i Hässleholm eftersom SD utan några större problem blåste M, L och KD. Vad, eller om, dessa tre partier lovade SD fler troféer är fortfarande oklart.

Att ett så pass stort parti som Sverigedemokraterna finns representerade i styret för tre kommuner med sammanlagt 109 000 invånare, en promille av befolkningen, är dock inte särskilt förvånande. Det som hände i Hässleholm - och som tidigare hänt i andra kommuner - innebär inte att lavinen är satt i rullning.

Men det skulle förvåna om inte Sverigedemokraterna växer ytterligare i nästa val. De har till och med chans att bli riksdagens näst största parti. På det kommunala planet är situationen densamma, SD ser ut att öka, kanske tillsammans med lokala partier.

Att SD kommer att vara större efter valet nästa år är knappast någon djärv profetia. Partiet har växt i alla val de ställt upp i sedan 2006. I kommuner, i landsting och på nationell nivå.

Den som vill styra landet, regionen eller kommunen enligt gamla höger- vänsterblocksprinciper kommer att få det väldigt svårt efter valet nästa år. Nya konstellationer kommer att tvingas fram för att få fram regeringsdugliga majoriteter. Att SD kommer att ingå i några av dem är inte heller någon våghalsig gissning.

På kort sikt är alltså svaret på frågan om slussportarna öppnat sig för Sverigedemokraterna ett distinkt nej. Men efter valet i september nästa år kan det mycket väl vara ja.

Så blir Sverige 2028 – om SD har
makten