”Jag tänker inte ge S vetorätt”
Moderatledaren Ulf Kristersson efter omröstningen
Publicerad 2018-09-25
Riksdagen har röstat bort Stefan Löfven (S) som statsminister.
Nu väntar svåra förhandlingar inom Alliansen om hur man ska gå vidare i försöken att bilda en ny regering.
– Men det är klart att jag inte tänker ge Socialdemokraterna vetorätt mot ambitionen att bilda en alliansregering, säger Ulf Kristersson (M).
Efter att riksdagen röstat bort Stefan Löfven som statsminister inleder talmannen nu arbetet med att sondera terrängen kring vem som är bäst lämpad att bilda en ny regering.
M-ledaren Ulf Kristersson och de andra alliansledarna har sagt att man ska försöka bilda en alliansregering, trots att man har ett mandat färre än de tre rödgröna partierna.
Men oenigheten inom Alliansen kring den process som nu följer har blivit tydlig de senaste dagarna. Varken Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) vill att en alliansregering tillträder utan att den har förankrats över blockgränsen men framför allt Socialdemokraterna. Det har Löfven sagt nej till.
I går stod det klart att det finns en stor irritation inom Alliansen kring hur framför allt Jan Björklund agerat.
”Tänker inte ge S vetorätt”
Ulf Kristersson säger i dag att en svår process stundar.
– Det är talmannen som har den processen, vi vet hur svår och viktig den processen är. Talmannen måste sondera förutsättningarna för en ny och bättre regering.
Hur ser du på möjligheterna att bilda en alliansregering, det ifrågasätts från fler håll?
– Jag ser att de är goda i grund och botten, av det enkla skälet att väljarstödet för en alliansregering är mycket starkare än stödet för någon annan regering. Sedan är jag helt medveten om att vi har ett komplicerat parlamentariskt läge, det förstår alla. Men då måste man göra det bästa av den situationen. Att nu döma ut möjligheten tycker jag är helt meningslöst.
– Vi vill ha en alliansregering. Alliansen är den största regeringsbildande kraften i svensk politik och förutsättningarna är i den mening goda. Men det är ett svårt läge, låt oss ta det på allvar.
Väldigt många säger att läget är låst, delar du den bilden?
– Nej, jag tycker inte att det är låst. En alliansregering har goda politiska förutsättningar att få igenom sin politik i viktiga avseenden. Det finns ett starkt stöd för detta i riksdagen. Till detta behövs det överenskommelser som skapar långsiktighet i ett antal svåra och komplicerade frågor som måste lösas under längre tid än en enskild mandatperiod. Allt detta är fullt förenligt. Jag ser ingen annan politisk kraft som skulle ha större förutsättningar att göra det svåra arbetet än en alliansregering.
”Kommer göra allt jag kan”
Behöver tillträdet av en sådan regering förankras hos S?
– Jag kommer att göra allt jag kan för att bilda en alliansregering. Det är uppenbart att en alliansregering måste tolereras av riksdagen, det är en fundamental förutsättning. Men det är klart att jag inte tänker ge Socialdemokraterna vetorätt mot ambitionen att bilda en alliansregering. Jag ser gärna en alliansregering som har god förmåga att göra överenskommelser över blockgränsen, men jag kan inte ge vetorätt till S. Det kommer inte att vara min ståndpunkt.
Men Jan Björklund och Annie Lööf låter ju väldigt annorlunda?
– Den gemensamma ambitionen vi har är att bilda en alliansregering. Sedan har vi uttryckt det på lite olika sätt. Men jag har sagt att jag vill gå hela vägen in i kaklet för vår politik. Det uppfattar jag också att det finns ett starkt stöd för hos väljarna. Men vi kommer ha en komplicerad resa under en tid.
FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
MER PLUS-LÄSNING OM VALET 2018
Nyvalde talmannen Andreas Norlén: Jag är talman, inte trollkarl
Mystiska avvikelser upptäckta – rösträknare skickades hem
Oberoende realister krossade Socialdemokraterna – blev största parti
S: Därför kan vi inte acceptera Björn Söder som talman