Ilska inom S mot för tuffa tag – vill att valgeneralen byts ut
Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2018-05-09
För mycket hårda tag och för lite mjuka frågor.
Irritationen växer nu inom Socialdemokraterna mot kommunikationen av partiets budskap – och valgeneralen John Zanchi.
– Det är alldeles för hårt som det är nu. Vi måste byta ut Zanchi och förändra vår kommunikation, säger en S-källa.
Den senaste veckan har Socialdemokraternas skärpningar i migrationspolitiken varit i fokus.
Partiets sidoorganisationer har varit kritiska mot delar av budskapen, framför allt runt familjeåterföreningen, och riksdagsledamoten Sara Karlsson har hoppat av i protest. Elin Lundgren, riksdagsledamot som även är ordförande för S i Gävle, har dessutom kritiserat omsvängningen och partiets retorik på sin blogg.
På onsdagen stod det dessutom klart att Emma Lidell, aktiv i landstingspolitiken i Stockholm och tidigare internationell sekreterare i SSU, lämnar sina uppdrag för att hon inte kan ”förmå sig att valarbeta för en politik hon inte kan stå bakom”, vilket hon skriver om på Facebook.
Missnöje med budskapen
Men det är inte bara i migrationspolitiken det finns kritik.
Aftonbladet har talat med en rad S-företrädare som är missnöjda med partiets kommunikation – och lägger skulden på valgeneralen John Zanchi.
– Det är alldeles för hårt som det är nu. Vi måste byta ut Zanchi och förändra vår kommunikation, säger en S-källa.
Missnöjet fanns redan för flera månader sedan när S valstrategi arbetades fram. Många var irriterade över att valledningen förordade dubbla huvudmotståndare, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Men också på att partiet skulle gå fram med lag och ordning och integration som viktigaste valfrågorna tillsammans med mer klassiska S-frågan välfärden.
– Men det har de flesta köpt nu. Zanchi brukar säga att vi måste ge svar på de frågorna, annars kommer inte väljarna att lyssna på oss i annat heller. Vi blir inte relevanta, säger en högt uppsatt socialdemokrat.
Valfilm får kritik
Nu handlar irritationen främst om att det är för mycket hårda tag i det som kommuniceras.
En kritiker beskriver det som att partiet ”pratar om hårdare straff men glömmer brottens orsaker och förebyggande åtgärder”. Och att det gör att lusten att kampanja minskar.
Flera vänder sig mot partiets internt producerade valfilm om att S vill ha ”både och”, hårda tag och mjuka frågor. Men också mot att delningsbilder för sociala medier har budskap som anses spä på rädsla och främlingsfientlighet.
Även det centralt producerade underlaget till öppet möte, som utformats för att locka SD-sympatisörer, har fått flera att reagera. Liksom utkastet till första maj-tal som tidigare skickades ut i organisationen.
Dåliga siffror
Andra som Aftonbladet talat med framhåller att de står bakom partiets budskap fullt ut och att missnöjet snarare beror på att S har svårt att lyfta i opinionsmätningarna.
– Om vi har lika dåliga siffror i SCB:n i juni då lär kritiken blossa upp rejält, säger en högt uppsatt socialdemokrat.
Valgeneralen John Zanchi säger att ”det aldrig är roligt att få kritik”.
– Men samtidigt är det rätt att man riktar kritiken mot mig, jag är ju ansvarig för valkampanjen. Jag var ganska medveten om det när jag tog det här jobbet, att det kommer att komma kritik och då får man ta det, säger han.
Att budskapen är för hårda vill han dock inte kännas vid. I stället framhåller han att majoriteten av kommunikationen har handlat om vården, pensionerna och skolan.
Fullt förtroende för Zanchi
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) menar i sin tur att S är ett stort parti som rymmer många olika uppfattningar.
– Det måste vi ha respekt och förståelse för, och precis så ska det vara i ett modernt parti som vill vara med och utveckla sin politik för morgondagens utmaningar, säger hon.
Inriktningen för kommunikationen kan inte John Zanchi lastas för, framhåller hon. Den har beslutats gemensamt av partistyrelsen och partiledningen.
Har du förtroende för Zanchi som valgeneral?
– Ja, jag har fullt förtroende.
Finns anledning för er att tänka om när det gäller budskapen?
– Nej, vi kommer att fortsätta att diskutera och visa på vägvalet framåt, prata om det största trygghetsprogrammet i modern tid och att vi kommer fortsätta med satsningar på att förbättra villkor för pensionärer och att förutsättningar för vård och skola ska gå före skattesänkningar.
Rådström Baastad menar dessutom att engagemanget i S växer och att fler än tidigare varit ute och knackat dörr senaste veckan.