Regnér sätter ned foten om dålig manlighet
Publicerad 2016-08-26
Menar att burkinidebatt hamnat snett
Burkinidebatten i terrorattackernas spår upprör Åsa Regnér (S).
Jämställdhetsministern menar att samhället diskuterar kvinnors klädsel istället för själva grundfrågan, varför män begår våldsdåden.
– Vi måste börja fokusera på dåliga varianter av manlighet, säger hon.
På fredagen slog högsta domstolen i Frankrike fast att de lokala burkiniförbud som införts på en rad håll strider mot landets lagar. Motiveringen bakom förbuden har varit att plagget understryker anknytning till religion i en tid då Frankrike är ett mål för terrorattacker.
Samtidigt har bilderna från en strand i Nice, där en kvinna tvingades ta av sig sin hijab till följd av förbudet, upprört många och även här i Sverige har debattens vågor gått höga.
"Våldsdåd utförs av män"
Jämställdhetsminister Åsa Regnér har fått nog av den senaste tidens diskussioner och sätter nu ned foten i frågan.
Hon menar att debatten har hamnat snett och kommit att handla om kvinnors klädsel – istället för om de män som utför attackerna.
– Den absoluta majoriteten av dessa våldsdåd utförs av män. Då måste vi fokusera på dåliga varianter av manlighet och varför det är män som begår de här dåden och hur vi kan komma åt problemen, säger Regnér.
– Det är vad debatten bör handla om, inte om kvinnor har för mycket eller för lite kläder på sig.
När det gäller själva plagget burkini framhåller Åsa Regnér att hon anser att det måste vara upp till varje kvinna att själv bestämma vad hon har på sig.
– Vi ska ha ett samhälle där kvinnor kan göra de valen själva, precis som män, säger hon.
Anser att jämställdheten går bakåt
Åsa Regnér förklarar burkinidebatten med bristande jämställdhet.
– Debatten hamnar ofta i vad kvinnor bör och inte bör göra, det måste vi vara väldigt vaksamma på. Tyvärr lever vi, år 2016, i en tid där en hel del jämställdhetsfrågor går bakåt, säger hon.
Som exempel ger hon ett ökande antal barnäktenskap i världen, länder som diskuterar inskränkt aborträtt och sänkta åldrar för sexuella relationer, vilket hon menar främst drabbar unga flickor.
– Det som händer nu, och skälet till att vi fokuserar på kvinnors kroppar och kläder även i detta skede, är att det finns en stark tradition av kontroll av kvinnors sexualitet. Många krafter vill begränsa kvinnors rörelsefrihet.
Åsa Regnér menar att detta sker trots att det är över 20 år sedan som FN:s medlemsländer enades om stärkta rättigheter för kvinnor vad gäller jämställdhet, sexuell frihet och reproduktion.
Enligt ministern har dock många länder aktivt motarbetat eller struntat i att efterleva överenskommelsen sedan dess.
– Och under tiden har religiös fundamentalism och ett motstånd mot jämställdhet fått utrymme att växa fram, säger hon.
Sker också här
Även i Sverige finns liknande tendenser, framhåller Åsa Regnér vidare.
– Kvinnoorganisationer jag träffar berättar att de ser ett tilltagande kontrollerande av kvinnors rörelsefrihet i vissa bostadsområden. För mig är det otroligt viktigt att jämställdheten och rättigheterna är absoluta, för kvinnor och för män, säger hon.
– Killar och män ska inte skrämma kvinnor från att sätta sig på ett fik, åka till stan på kvällen eller på andra sätt begränsa kvinnors rörelsefrihet.
Åsa Regnér framhåller att regeringen i Sverige arbetar för att öka kunskaperna om jämställdhet och förebygga våld mot kvinnor, bland annat genom informationsinsatser riktade mot män och pojkar genom organisationer som Skolverket, Sveriges kommuner och landsting och Barnombudsmannen.
Löfven ilsknade till
Även statsminister Stefan Löfven (S) har rutit till om vikten av en debatt om manlighet.
I samband med sitt sommartal den gångna helgen vände han sig direkt till män och pojkar med en uppmaning med anledning av den senaste tidens många sexövergrepp i samband med musikfestivaler.
– Unga flickor som går på musikfestival ska inte behöva bli sexuellt trakasserade. Det är fullständigt oacceptabelt, sa han.