”Jag tror jag kommer att tillföra någonting”
Publicerad 2016-05-25
Bland människor i allmänhet är hon helt okänd.
Men i politikens värld är hon något av en stjärna.
Nu tar Ann Linde klivet ut i rampljuset.
När Stefan Löfven blev statsminister avskaffade han posten som EU-minister. Alla statsråd skulle ägna sig åt EU, hette det. Men efter bara två år återuppstår uppdraget och den som ska bli Sveriges viktigaste röst i EU är Ann Linde, 54. Till hennes område hör även handelsfrågorna.
Hon har en gedigen karriär bakom sig, de senaste åren som statssekreterare åt inrikesminister Anders Ygeman (S). Men innan dess har hon nästan enbart ägnat sig åt internationella frågor och åt EU, bland annat som internationell sekreterare åt Socialdemokraterna och chef för internationella avdelningen på Europasossarna i Bryssel.
Ann Linde inledde sin nya karriär med att säga att hon blev jätteglad när Stefan Löfven ringde och frågade om hon ville bli minister. Det tillhör inte vanligheterna att nya ministrar erkänner att de blivit glada och smickrade.
Varför blev du så glad?
- Därför det här är frågor som jag brinner för, som jag har jobbat med i årtionden och som jag tycker är så viktiga. Plus att det är speciellt att jobba med frågor som känns i hjärtat och de gör de internationella frågorna för mig.
Du har varit politisk tjänstemän i många, många år. Nu blir du en mer synlig person, känns det nervöst?
- Jag känner mig inte obekväm, Men jag har jobbat med många ministrar och statsministrar och vet hur lätt bisaker blir huvudsaker, att man plötsligt koncentrerar sig på sidosaker och inte de politiska målen.
Du kan gamet helt enkelt?
- Ja, det kan jag.
Ann Linde är glad över att EU-ministerposten åter är tillbaka i regeringen.
- Det är positivt och viktigt att man låter en minister ta hand om de här frågorna. Det är väldigt viktiga för Sverige och det är därför statsministern har bestämt att ett särskilt statsråd att jobba med de här två frågorna. Exporten är ju helt avgörande för vår tillväxt och för att vi ska få fler jobb.
Varför är du mest lämpad för det här jobbet?
- För att jag har jobbat med de här frågorna i evigheter. Jag tror att jag kommer att tillföra någonting.
Vad är det första du ska göra?
- Se till att vi gör verkstad av regeringens nya exportstrategi. Jag är väldigt mycket för att göra verkstad av saker.
Om knappt en månad, 23 juni, folkomröstar Storbritannien om de ska stanna kvar i EU eller gå ur organisationen.
Vilka konsekvenser får det för EU och för Sverige om det blir majoritet i Storbritannien för ett utträde ur EU?
- Sverige har stor handel med Storbritannien, 90 000 svenskar bor där. Handelsrelationerna skulle givetvis drabbas. Sedan är Storbritannien kanske det land som vi har mest gemensamt med i EU och som vi driver frågor gemensamt med. Försvinner de försvinner vår kanske viktigaste allierade. Det är problematiskt.
Kan vi påverka det?
- Både ja och nej, man ska ju inte lägga sig i utifrån. Däremot kan vi klargöra att för oss är det viktigt att de är kvar och att de känner att de har ett stöd och att vi vill jobba tillsammans med dem.
Kan det ge ringar på vattnet?
- Det är jag orolig för. Att man tar russinen i kakan, att länder börjar säga att ”om jag inte får igenom det här så lämnar vi”. Då är snart hela Europatanken död och det vore helt fruktansvärt.