Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Löfven och Batra rök ihop direkt

Publicerad 2015-10-14

Det blev hetsigt direkt mellan statsminister Stefan Löfven och M-ledaren i partiledardebatten.

– När vi lyssnar på Anna Kinberg Batra är det som om tiden har stått stilla. Det finns en enda idé, att sänka skatten, sa Löfven.

Och Kinberg Batra kontrade:

– Vad krävs för att Stefan Löfven ska förstå att valrörelsen är förbi?

Riksdagsårets första partiledardebatt inleddes klockan nio. Två av debattörerna gör premiär, Anders W Jonsson som tar debatten för föräldralediga Annie Lööf (C) och Andreas Carlson som träder in i KD-ledaren Ebba Busch Thors ställe eftersom hon saknar riksdagsplats. I söndags möttes partiledarna i SVT:s debatt och i måndags duellerade statsministern och M-ledaren i radion.

Hetsigt direkt

Inledde debatten gjorde Alliansledaren Anna Kinberg Batra (M). Hon fokuserade på sitt partis förslag om ett "första-jobbet-avdrag" som man menar ska ge 37 000 nya jobb på sikt årligen.

Samtidigt slog hon fast att "sex av tio" kommer att förlora på den rödgröna regeringens budget.

– Sverige behöver en politik för bättre tillväxt och bättre integration. Sverige kan mer, men då behöver Sverige en bättre regering, sa Kinberg Batra.

Detta tycks ha retat upp statsminister Stefan Löfven (S) för redan i första repliken därefter blev det hetsig stämning dem emellan.

– När vi lyssnar på Anna Kinberg Batra är det som om tiden har stått stilla. Det finns en enda idé, att sänka skatten, sa han.

”Skattefixerat parti”

Statsministern framhöll dessutom att M inte alls vill införa ett första-jobbet avdrag utan att det hela handlar om ett sjätte jobbskatteavdrag men med ett nytt namn.

Anna Kinberg Batra kontrade med att säga att Stefan Löfven inte tycks ha förstått att valrörelsen är över. Och kastade därefter tillbaka anklagelsen om att vara skattefixerad.

– Här står Stefan Löfven och ropar om skatten. Det är ett skattefixerat parti, sa hon.

Framhöll vikten av uppgörelser

När det var Stefan Löfvens tur att hålla sitt anförande blev dock tonen något mer resonerande. Han slog fast att landet behöver blocköverskridande uppgörelser, inte minst med anledning av den flyktingkatastrof som just nu pågår.

– Jag är redo att lyssna på alla förslag. Ingen partiprestige får komma före landets bästa. Vi ska visa på styrkan i ett sammanhållet Sverige.

Följ ämnen i artikeln