Löfven dömer ut Kristerssons chanser: ”Kommer bli svårt”

Uppdaterad 2018-11-07 | Publicerad 2018-11-06

Socialdemokraterna tänker rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Stefan Löfven bedömer M-ledarens chanser att klara omröstningen som små.

– Som det ser ut nu kommer det bli svårt att bli accepterad av riksdagen för Kristerssons del, säger han.

Stefan Löfven gav ett kort uttalande om regeringsbildningsprocessen på väg in till Socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen på tisdagseftermiddagen.

– Jag tycker det är bra att talmannen prövar en ny variant. Jag är tydlig med att Socialdemokraterna kommer rösta nej till en borgerlig regering ledd av Kristersson. Som det ser ut nu kommer det bli svårt att bli accepterad av riksdagen för Kristerssons del. 

Både Liberalerna och Centerpartiet har tidigare sagt att de tänker rösta nej till en M-regering som får stöd av SD. Om en sådan regering ändå skulle gå igenom i riksdagen säger Löfven att det kommer bli den mest konservativa regeringen Sverige har haft på många, många år.

– Dessutom behöver de stöd av SD. Det skulle vara ett hot mot sammanhållningen i vårt land. 

Om Ulf Kristersson röstas ner kan talmannen utse en ny sonderingsperson, eller låta en annan statsministerkandidat prövas i kammaren. Stefan Löfvens besked är att han fortfarande står till förfogande.

Om Kristersson röstas ner, är hans möjlighet att bilda regering över då?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Talmannen styr processen och vi vet inte vad talmannen väljer att göra, om han väljer nytt sonderingsuppdrag eller ta en ny kandidat till riksdagen till omröstning, säger Löfven.

Är det då du som står näst på tur?

– Det är talmannen som avgör. Det beror på det politiska landskapet. 

Stefan Löfven meddelar också att han inte tänker söka ny kontakt med C och L innan statsministeromröstningen är genomförd.

– Jag förstår människor som tycker att det här tar lång tid. Men det är komplicerat, det är många saker som spelar in, säger Löfven.