SVT:s svar på V-ledarens kritik: En hederlig journalistik
Publicerad 2019-05-27
Jonas Sjöstedt går till angrepp mot SVT – och menar att publiceringen om Malin Björk påverkat valresultatet.
SVT slår tillbaka, och hävdar att alla parlamentariker granskats lika hårt.
– Det är en hederlig journalistik och rakt berättat, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT:s riksnyheter.
Vänsterpartiet nådde ett sämre valresultat än vad flera opinionsundersökningar tidigare visat. Jonas Sjöstedt menar att SVT:s nyhet om Malin Björks traktamente låg bakom tappet.
– Man framställde henne som en fuskare, trots att hon följt alla regler, det andra mandatet rök nog där, sa Sjöstedt i SVT på valnatten.
Sjöstedt utvecklar sin kritik mot SVT i ett sms till Aftonbladet. Hans bild är att Malin Björk svarade på en enkät från SVT om parlamentarikernas löner och arvoden. På så sätt fick SVT information till sin granskning. ”SVT valde sen att publicera informationen från oss kort inpå valet, trots att övriga partiet inte valt att svara. Det framgår dock inte av deras reportage” skriver Sjöstedt.
SVT-chefen: Sjöstedt hårdvinklar
Han fortsätter:
”SVT:s orättfärdiga inslag där Malin helt felaktigt pekas ut som ”fuskare” verkar ha fått inverkan på valresultatet.”
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT:s riksnyheter, slår ifrån sig kritiken. Enligt henne har alla parlamentariker granskat lika hårt som Malin Björk.
– Vi synar kandidater, vi synar politik, det är en självklar del av granskande journalistik inför ett val, säger hon.
Med tanke på kritiken mot nyheten, var det rätt att publicera så nära inpå valet?
– Ja det var det. Det är en hederlig journalistik och rakt berättat.
Vad är ditt svar till Sjöstedt?
– Han hårdvinklar en rubrik som hör till en analys, som inte hör till denna publicering.
Analysen hon syftar på gjordes av kommentatorn Mats Knutson samma dag som nyheten publicerades och har rubriken ”Anklagelser om fusk och fiffel tär på förtroendet”.
Reportern: Vi påstår inte att det är olagligt
SVT-reportern Mikael Grill Pettersson säger att publiceringen om Malin Björks ska ses som en egen nyhet, skild från den övriga granskningen om parlamentarikers ersättningar, som resulterade i två artiklar om de så kallade kontorspengarna.
– Vi skickade ut en enkät. Under processen förstår vi att förutom det här med kontorspengarna så finns det en särskild grej med Malin Björk. Hon bor i Bryssel och har använt traktamentet för att lösa kostnader som andra löst på andra sätt. Vi påstår inte att det är olagligt, men menar att det är relevant att berätta om det, säger han.
Sjöstedt: Ta till er av kritiken
Var det lämpligt att ha en analys med rubriken ”anklagelser om fusk och fiffel” intill?
– Jag tycker inte det är något problem att i anslutning till detta ha en analys som i ett bredare perspektiv plockar upp den här historien.
Jonas Sjöstedt tycker dock inte att det framgått för SVT:s tittare och läsare att alla parlamentariker är granskade. Han tycker inte att SVT lyft upp någon annan på samma sätt som Malin Björk.
– Vi hoppas att SVT tar till sig av den massiva kritik de fått. Vi välkomnar granskningar av politiker men den måste göras korrekt.