MP-toppar ställs till svars om asylpolitiken
Publicerad 2016-02-26
Regeringens omsvängning i flyktingpolitiken retade upp många miljöpartister och flera krävde att de gröna skulle lämna samarbetet med Socialdemokraterna.
I helgen ska MP-topparna ställas till svars av de interna kritikerna.
– Det finns en risk att folk kommer vara lite arga, säger Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö.
MP gick till val på att man aldrig skulle "göra det svårare för människor att komma till Sverige". Men i slutet av november 2015, när det kom cirka 10 000 asylsökande i veckan, slöt de gröna en överenskommelse med regeringskollegorna i Socialdemokraterna om att kraftigt få ned antalet asylsökande.
Paketet innehöll id-kontroller och en tillfällig lag som bland annat innebär begränsad anhöriginvandring.
Den interna kritiken i MP blev hård. Grön ungdom krävde att man skulle lämna regeringen och flera av partiets ledamöter vägrade att rösta för lagen i riksdagen.
I morgon samlas den gröna rörelsen för tre dialogkonferenser runt om i landet. Mötena kom till för att medlemmarna ska få säga sitt om höstens beslut. Men målet är framför allt att diskutera politiska reformer som ska öka kapaciteten i det svenska mottagandet så att den nya lagen ska bli så tillfällig som möjligt.
Ett av mötena hålls i Malmö, där frustrationen var och är stor.
– Den stämningen finns kvar, men samtidigt ser vi att läget är som det är och att det är bättre att fokusera på framtiden och hur vi ska kunna öppna gränserna igen. Då är det viktigt att MP är kvar i regeringen, säger kommunalrådet Nils Karlsson i Malmö.
Kritiken finns kvar
Till mötet i Malmö åker bland annat språkröret Gustav Fridolin. Och han och de andra MP-topparna kan få det hett om öronen.
– Det finns en risk att folk kommer vara lite arga, men troligen mer på det som hände i höstas. Sverige hade ingen plan för vad vi skulle göra om volymerna av flyktingar blev så stora. Där får både vårt parti och landet var självkritiska, säger Karlsson.
Hanna Lidström, språkrör för Grön ungdom, säger att ungdomsförbundet fortfarande står fast vid att MP borde ha lämnat regeringen.
– Men det gjorde man inte och i dag har vi ett stort ansvar när vi sitter i regering att jobba för en öppnare migrationspolitik och förbättrat mottagande så att de här förslagen kan rullas tillbaka så fort som möjligt.
Grön ungdom kommer att lyfta flera idéer om hur mottagandet och etableringen av nyanlända kan förbättras.
– Vi ser en väldig potential i delningssektorn och andra delar av tjänstesektorn, där kan nya jobb skapas för grupper som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Dessutom behöver städerna förtätas, så att fler bostäder kan byggas, säger Lidström.
Riksdagsledamoten Rasmus Ling gick emot partilinjen och röstade emot lagen om id-kontroller. Han säger att många medlemmar fortfarande är besvikna, och hoppas också att helgens möten ska leda till att partiet vågar ompröva sin politik så att fler ska kunna komma till Sverige.
– Det gäller både bostadsbyggande, arbetsmarknad och hur välfärden ska fungera, säger han.
”Det var nödvändigt”
EU-parlamentarikern Peter Eriksson menar dock att höstens beslut av MP-ledningen var nödvändigt.
– Det hjälper inte om man tycker något trevligt om man sedan inte har svenska folket med sig. Det var nödvändigt att lyssna på myndigheter och människor men att samtidigt ta ett moraliskt långsiktigt ansvar och stå upp för asylrätten.
Partisekreteraren Anders Wallner säger att helgens möten är ett bra sätt att hantera de många känslor som fanns i partiet efter att asylpolitiken stramades åt. Han upplever att många av kritikerna ändå har förståelse och ser vikten av att MP är kvar i regeringen.
– Det man kom överens om var ju att Sveriges mottagningssystem inte var rustat för det som skedde under hösten, när det kom så många asylsökande på samma gång. Hur det ska förbättras ska vi lägga mycket tid på att diskutera.