Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

M-press på Löfven inför flyktingmöte med Obama

Publicerad 2016-09-17

STEFAN LÖFVEN

Stefan Löfven och Sverige arrangerar i dagarna ett toppmöte om flyktingkrisen tillsammans med bland andra Barack Obama.

Inför samlingen försöker Moderaterna sätta press på den svenska statsminstern.

– Frågan om återvändandet av de som fått avslag på sin asylansökan måste upp på högsta nivå, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M).

I början av juni stod det klart att Sverige tillsammans med bland andra USA och Barack Obama skulle arrangera ett flyktingtoppmöte i samband med att FN:s generalförsamling samlas i högkvarteret på Manhattan i New York. Mötet, som går av stapeln på tisdag, ska avhandla den globala flyktingkrisen och samlar en lång rad av internationella toppolitiker.

Från Sverige finns både statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Margot Wallström (S), migrationsminister Morgan Johansson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) på plats.

I en intervju med Aftonbladet i förra veckan slog Löfven fast att Sveriges inbjudan av Obama att bli medarrangör ska ses som ett bevis på uppskattning för ”vad vi gjort och står för” i världen. Och målen är högt satta:

– USA har själv satt upp tuffa målsättningar för det, man ska höja det humanitära finansieringsstödet med 30 procent, se till att en miljon fler flyktingbarn får möjlighet till skola och att en miljon vuxna får möjlighet till jobb och också fördubbla antalet kvotflyktingplatser runt om i världen, sa Löfven.

Sverige lovar att göra mer

Han slog också fast att även Sverige, som kraftigt stramat åt sin migrationspolitik den senaste tiden, lovar att göra mer för de runt 65 miljoner som i dag befinner sig på flykt runt om i världen, bland annat via biståndet och genom att ta emot fler kvotflyktingar.

Inför mötet så sätter också Moderaterna press på statsministern. Karin Enström, partiets utrikespolitiska talesperson, säger att hon i grunden är positiv till att ledarna samlas för att diskutera flyktingkrisen.

– Men ett sådant här möte måste även leda till konkreta resultat. Regeringen har ju spelat upp betydelsen av mötet. Vi vill inte bara se ord och löften, utan det måste följas upp av handling och implementering av beslut, säger hon.

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Enström menar att arbetet där hänger nära ihop med det som diskuteras under flyktingmötet.

– I säkerhetsrådet ligger fokus på att lösa konflikter och det är också konflikter som är anledningen till den största andelen av flyktingströmmarna. De här två sakerna hänger ihop. Vi vill se fokus på resultat, men det finns ett antal punkter där Sverige måste lyfta saker, säger hon.

Moderaterna sätter press på Löfven

M vill framför allt att Stefan Löfven ska ta upp frågan om fungerande återvändande för de flyktingar i världen som fått avslag på sin asylansökan. Partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell säger att frågan är ett stort bekymmer.

– Bara i Sverige kommer rapporter om att så många som 70 000 personer, kanske fler, lever i skuggsamhällen då de stannar kvar efter att ha fått avslag. Det är både orimligt och inhumant.

Han menar att Sverige måste få till så kallade ”återtagandeavtal” med bland andra Afghanistan.

– Det är ett problem i flera länder, inte bara för Sverige. Där hoppas vi den svenska regeringen driver på för fler sådana här avtal ska komma till när nu alla världsledare samlas. Det finns många formuleringar om att vi ska ha en långsiktig och generös migrationspolitik. Men om det ska fungera måste den som får avslag återvända hem.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige