De slåss om att ta över Kommunal – efter skandalerna
Publicerad 2016-05-30
På onsdag väljer Kommunal en ny ordförande att företräda en halv miljon medlemmar efter skandalerna.
En trio slåss om uppdraget – Baudin, Müllerström och Lindholm.
I morgon avslöjar valberedningen sin favorit.
Det är ett sargat fackförbund som samlas för kongress i Stockholm i morgon.
Aftonbladets avslöjanden om skandalerna inom Kommunal har satt organisationen under stort tryck. Tusentals medlemmar har lämnat och kravet på förnyelse och utrensning av gamla strukturer har varit omfattande.
I morgon avslöjar valberedningen vem den föreslår som Annelie Nordströms efterträdare som ordförande. Dagen därpå ska omröstningen ske.
Två är favoriter
I nuläget är det tre kandidater som öppet kämpar för att bli valda.
Det är LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin, 41, ursprungligen från Luleå. Enhetschefen på Kommunals förbundskontor Berit Müllerström, 58, från Härryda, och socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Lindholm, 31, från Skellefteå.
Enligt Aftonbladets källor kan valet bli en jämn match – där det framförallt står mellan Baudin och Müllerström.
– Baudin tar hem det här, hans stöd växer för varje dag, säger en källa med insyn i processen och kallar LO-toppen för "storfavorit".
Andra hävdar att Berit Müllerström har störst chans att pekas ut som valberedningens kandidat.
– Hon är deras favorit, det är helt klart, säger en källa inom de fackliga leden.
Valberedningen vill dock inte avslöja någonting om processen eller Aftonbladets uppgifter om att det är mellan Baudin och Müllerström det står.
– Vårt arbete pågår utifrån originalplanen, i övrigt har jag inga kommentarer, säger ordföranden Lena Byström.
Båda har nackdelar
Källor framhåller att Tobias Baudins främsta hinder är att han är man och aspirerar på att leda ett förbund där 80 procent av medlemmarna är kvinnor. I 28 år i följd för förbundet styrts av en kvinna.
– Det är klart att det är viktigt att det finns kvinnor på framträdande positioner. Det viktigaste uppdraget nu är att förbättra anställningsvillkoren och lönerna för Kommunals medlemmar, det vill säga framför allt kvinnorna, har Baudin tidigare sagt till Aftonbladet.
Medan Müllerström anses alltför förknippad med skandalerna kring den nuvarande ledningen, då hon jobbat mycket nära avgående Annelie Nordström i flera år.
– Jag är inte närmare än någon annan, jag har varit anställd och mitt uppdrag har varit att serva dem med underlag, säger Müllerström.
Att hon har ett pensionsavtal där hon slutar vid 62 år, vilket gör att hon endast kan sitta en mandatperiod, ses också som ett hinder.
Att hon enbart kan sitta en mandatperiod ser Berit Müllerström själv inte som något problem, då den ledning som tar över kommer att få arbeta hårt med att rensa upp i gamla strukturer och därmed kan riskera att stöta sig med andra.
TRION SOM SLÅSS OM POSTEN
Tobias Baudin, 41, LO:s förste vice ordförande
Bakgrund: Tidigare förtroendevald i Kommunal på olika poster, bland annat som ordförande i Norrbotten. Har också suttit i förbundsledningen och var förste vice ordförande när han gick över till LO:s ledning.
Har jobbat som maskinist och reparatör.
Detta talar för honom: Att han har ett brett kontaktnät och stor erfarenhet av opinionsbildning. Har bland annat varit ansvarig för LO:s valorganisation 2014.
Detta talar emot honom: Att han är man. Av Kommunals 500 000 medlemmar är 80 procent kvinnor, många av dessa anställda inom sjukvården.
Därför tycker han att han borde bli vald: – Jag tror att jag, med lång erfarenhet som förtroendevald i Kommunal, både lokalt och nationellt och nu också som vice ordförande i LO, har en bred facklig erfarenhet. Jag är redo att ta striden med arbetsgivare, politiker, välfärdskapitalister och andra när det handlar om medlemmarnas bästa. För det som är bra för Kommunals medlemmar är också bra för Sverige. En bra välfärd är en förutsättning för både tillväxt och utveckling.
– Jag är helt övertygad om att de stora striderna är framför oss och att ett bättre samhälle är möjligt. Det handlar i dag som förut om jämlikhet och rättvisa.
Så beskriver han sig själv: Orädd, strategisk och resultatfokuserad.
Berit Müllerström, 58, enhetschef på Kommunals organisationsenhet sedan 2010
Bakgrund: Har varit ombudsman och chef för Kommunals lokalkontor i Älvsborg tidigare. Jobbat på förbundskontoret sedan 2008.
Detta talar för henne: Att hon kan förbundet inifrån och har många kontakter. Müllerström beskrivs som Annelie Nordströms högra hand sedan många år.
Detta talar emot henne: Att hon är anställd inom Kommunal sedan länge. Och att hon endast kan sitta en mandatperiod. Hon går i pension vid 62 år.
Därför tycker hon att hon borde bli vald: – För att jag är kompetent, har lång erfarenhet i förbundet, både som förtroendevald och anställd, och har lång erfarenhet som ledare av stora grupper.
– Jag vill göra en nystart i förbundet, men självklart också ta fajten för de jämställda lönerna, vilket är vårt huvuduppdrag, och jag vill göra det en gång för alla. Jag vill återskapa förtroende hos medlemmarna.
Så beskriver hon sig själv: Lugn, trygg och orädd.
Veronica Lindholm, 31, riksdagsledamot (S)
Bakgrund: Har varit förtroendevald i Kommunal på olika poster, bland annat som skyddsombud.
Detta talar för henne: Lindholms största tillgång är hennes kunskap om arbetarrörelsens andra gren, den politiska. Hon är riksdagsledamot för S och sitter i KU.
Främsta nackdel: Är relativt okänd och anses viktig för Västerbotten i riksdagen.
Därför tycker hon att hon borde bli vald: – Vill man ha någon med nya perspektiv som fortfarande har fötterna på golvet så tror jag att jag kan vara ett bra alternativ.
– Jag jobbar fortfarande som personlig assistent en helg i månaden för att jag vill fortsätta att ha kontakten med verkligheten och så trivs jag väldigt bra med jobbet.
Så beskriver hon sig själv: Prestigelös, målinriktad och lyhörd.