Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så ska ”AKB” ta nästa steg

Uppdaterad 2016-02-23 | Publicerad 2015-12-26

Anna Kinberg Batra om planen framåt, tvekan inför att bli partiledare – och rädslan för att misslyckas

Helsingfors/Stockholm. I skuggan av ­flyktingkris och terrorhot har Anna Kinberg Batra (M) redan börjat förbereda sig på sin svåraste utmaning hittills.

Att bli Sveriges nästa statsminister.

För Aftonbladet berättar hon om ­planen framåt – och hur hon gör när rädslan för att misslyckas kommer ­krypande.

– Mitt svar är att jobba ännu hårdare, säger hon.

Glamouren är långt borta när Anna Kinberg Batra anländer till flygplatsen i Helsingsfors en regnig morgon i början av december. Medan regeringschefer åker runt i stora och bekväma plan reser M-ledaren reguljärt, i dag i ett litet skakigt propellerplan.

Hon har en intensiv dag framför sig. Hon träffar bland annat Finlands finansminister Alexander Stubb och president Sauli Niinistö. De diskuterar Nato, flyktingkris och svensk-finskt samarbete.

När Moderaterna förlorade valet förra hösten tackade en rad tunga partiprofiler för sig. När Kinberg Batra valdes till M-ledare i januari var det ett sargat parti hon tog över.

M skulle ställa om till att verka i opposition. Samtidigt skrek den moderata ­rörelsen efter politisk förnyelse och irritationen över Decemberöverenskommelsen, DÖ, var stor.

Kinberg Batra var en del av det gamla gardet runt Reinfeldt. Nu skulle ­hon distansera sig från politiken partiet hade gått till val på.

Målet: Bli bästa skolpartiet

Ett omfattande arbete drog i gång. Och när M samlades för stämma i oktober ­fattade partiet beslut om bland annat en mer restriktiv invandringspolitik.

Dessutom slog man fast att målet nu är att bli ­Sveriges bästa skolparti. Någon större ­debatt om DÖ blev det aldrig efterson upp­görelsen röstats bort redan på KD:s riksting några veckor tidigare.

Utöver det politiska förändrings­arbetet drog Kinberg Batra själv i gång ett annat projekt när hon valdes. Det handlar om att förbereda sig för den svåraste utmaningen av dem alla – att leda partiet tillbaka till makten och bli nästa statsminister.

Träffar Europatopparna

Tankarna om att nå toppen finns hos henne varje dag, berättar hon när hon träffar Aftonbladet på svenska ambassaden i Helsingfors.

– Arbetet är redan i full gång. Med ­tanke på hur svag regeringen är måste vi vara beredda att omsätta vår politik till regeringsställning när det behövs.

En viktig del i det arbetet är att bygga upp det internationella nätverket, precis som Stefan Löfven gjorde när han var ­oppositionsledare. Under året har ”AKB”, som hon kallas, rest frekvent. Utöver de finska toppolitikerna har hon bland ­annat träffat den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Norges statsminister ­Erna Solberg.

– Det är enormt viktigt för mig, säger hon.

Nästa gång Aftonbladet träffar M-ledaren är det på hennes kontor på M:s riksdagskansli. Det är bara några dagar kvar till jul och Kinberg Batra kan summera en intensiv höst. Hennes parti har förhandlat med regeringen om både flyktingpolitiken och åtgärder mot terrorismen.

Innan intervjun har hon ätit lunch med sin företrädare Fredrik Reinfeldt. Han, tillsammans med förre utrikesministern Carl Bildt, är viktiga bollplank, både på kort och på lång sikt.

– Båda två har lett vårt parti och varit statsministrar. Det finns saker som man bara kan fråga dem, om hur det är att stå själv och ta det yttersta ansvaret.

2015 har varit ett tufft år för regeringen och Socialdemokraterna genomgår just nu en rejäl opinionskris. Men även om mycket hänt inom M, har Kinberg Batra inte lyckats stärka partiets stöd bland ­väljarna. Det ligger kvar runt val­resultatet från förra hösten. I stället är det Sverigedemokraterna som rusat fram i mätningarna.

”Alla tjejer gör väl det”

Samtidigt har Kinberg ­Batra fått kritik för att hon inte lyckats fylla rollen som oppositionsledare fullt ut och hon har kallats både stel och opersonlig av ­ledarskribenter.

– Allt har handlat om akut krishantering, först flyktingkrisen och sedan terrorismen. Det har inte blivit så mycket diskussion som Sverige skulle behöva om alternativen i den ekonomiska politiken, vad som skapar jobb och hur integrationen ska lösas. De diskussionerna har vi framför oss, då tror jag skillnaderna mellan regeringsalternativen tydliga, säger hon.

M-ledaren är dock tydlig med att ­hennes roll också innebär att hon måste ta ansvar. Hon är inte intresserad av att bara stå vid sidan om och gnälla.

– Så agerar SD. Men om jag skulle stå och hacka på Löfven varje morgon och vägra ta ansvar i krislägen, då tycker jag inte att jag skulle förtjäna förtroende i en statsministerroll. Jag ska kritisera honom när han har fel, men jag ska också ­visa på varför vi behöver ­reformer och ta reda på hur Alliansen ska kunna göra ett bättre jobb.

Det verkar skitjobbigt att vara stats­minister. Vad är det som lockar?

– När jag fick frågan om att bli parti­ledare, vilket i längden betyder att jag är beredd att bli statsminister, var det väldigt stort och livsavgörande. Man måste fundera på om man kan göra det. Det är väl det jag tvivlat på, alla tjejer gör väl det, säkert många killar också. Men jag har gjort det här länge och är väldigt engagerad, det räcker för att svara ja på frågan.

Är du aldrig rädd för att misslyckas?

– Det är jag ofta, men mitt svar på det är att jobba hårdare. Jag är väldigt engagerad i det jag gör. Jag tar inte mig själv på särskilt stort allvar, men uppgiften är på riktigt och den tar jag i allra högsta grad på allvar.

TRE RÖSTER OM M-LEDAREN

Alexander Stubb, 47, Finlands finansminister, tidigare statsminister. Partiledare för Samlingspartiet, M:s systerparti i Finland:

– Min bild av henne är mycket bra och positiv. Det är fint att Moderaterna leds av en modern kvinna. Vi har haft mycket samarbete, inte minst i EU-sammanhang. Som statsminister behöver hon, som alla på den positionen, kallt huvud och varmt hjärta.

Niklas Nordström, 47, vice kommunalråd (S) i Luleå. Var SSU-ordförande i mitten av 1990-talet när Kinberg Batra satt i MUF:s styrelse:

– Det säger ju sig självt att jag inte hoppas att hon blir statsminister. Men på ett personligt plan har jag en mycket bra relation med henne. Hon är en väldigt bra människa och vi har alltid haft väldigt lätt för att resonera med varandra. Hon är en jordnära politiker, men har en svår roll nu, att leda M eller S är tufft. Jag avundas henne inte.

Alice Teodorescu, 31, borgerlig samhällsdebattör och chef för ledarredaktionen på Göteborgs-Posten:

– Hon har gjort en rad nödvändiga positionsförflyttningar som dessvärre kommer alltför sent och som inte längre är tillräckliga för att komma på fötter efter den situation som Reinfeldt skapade. Det påverkar givetvis hennes trovärdighet eftersom hon var del av det gamla gardet. Jag tror M skulle behöva en partiledare som kommer utifrån och som inte kan anklagas för senfärdighet.