Över hälften av SD-väljarna ser Kent Ekeroth som en belastning
Publicerad 2018-03-17
Partiledningen vill inte ha honom.
Över hälften av SD-väljarna vill inte se honom i riksdagen.
Men fortfarande har en av fem SD-väljare förtroende för Kent Ekeroth, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.
– Skulle media varit objektiv skulle dessa siffror säkert se ännu bättre ut, säger Kent Ekeroth.
Den senaste tidens interna strider inom SD kulminerar i dag lördag när riksdagslistan ska spikas på partiets valkonferens som hålls i Stockholm.
Ett internt hårt kritiserat förslag om vilka som ska sitta i riksdagen efter höstens val – som partiledningen står bakom – kommer att ställas mot en alternativ lista.
Och som så många gånger tidigare är det den kontroversielle riksdagsledamoten Kent Ekeroth som står i centrum.
De många skandaler som han har varit inblandad i genom åren har gjort att partiets riksvalberedning har valt att peta honom från listan.
”Man kan inte avfärda honom”
Partiledningen ser honom som en belastning och de får rätt i en opinionsundersökning som Aftonbladet/Inizio gjort bland SD-sympatisörer.
Fler än hälften, 53 procent, uppger att de inte vill se Ekeroth i riksdagen. Ungefär lika många, 55 procent, anser att han är en belastning för partiet.
– Siffrorna visar att partiledningen fattade rätt beslut. Det hade varit besvärligt för dem om det hade varit tvärtom, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.
Samtidigt säger en femtedel av SD-väljarna att de har stort/mycket stort förtroende för honom.
– Det visar att man inte kan avfärda honom. Det finns en hårdför kärna inom SD som gillar att han är bråkig och stökig, säger Nelsson.
”Få utanför partiledarkretsen kan mäta sig”
Kent Ekeroth själv är nöjd över att en femtedel av hans partikamrater har förtroende för honom.
– Tror inte många SD:are förutom Jimmie har stort förtroende. Skulle media varit objektiv skulle dessa siffror säkert se ännu bättre ut, säger han till Aftonbladet.
En femte del av SD:s väljare utifrån opinionssiffror, antal röstberättigade och med samma röstdeltagande som förra valet motsvarar 220 000 väljare, poängterar han.
– Tror det är få som kan mäta sig med det utanför partiledarkretsen, säger Kent Ekeroth.
Han är den mest namnkunnige men bara en i raden av kända namn inom SD-sfären som kritiserat valberedningens förslag.
Hård debatt väntas efter hårda strider
Veteranen Tony Wiklander anklagade valberedningen för ”stalinistiska” metoder efter att han, som han sa, blivit ”bortkuppad” från listan.
I förrgår meddelade en annan SD-veteran i riksdagen, Olle Felten, att han lämnar Sverigedemokraterna för det nybildade Alternativ för Sverige.
Han uteslöts ur SD samtidigt som hans partibyte blev känt – helt i strid med partiets egna stadgar, sa Felten till Aftonbladet igår.
De senaste tidens stridigheter bäddar alltså för långa och hetsiga diskussioner på lördagens valkonferens.
För att undvika nederlag har personer ur partiledningen ringt runt till distrikten och krävt att de ska rösta för valberedningens förslag, uppger flera källor för Aftonbladet. De som inte gör det kommer inte att få sina kandidater godkända av partistyrelsen på platserna 60–73, som distrikten själva får föreslå, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.
”Vi har goda chanser att få igenom listan”
På den alternativa listan, jämte Ekeroth finns även förra SD-ledaren Mikael Jansson.
Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten och den som står bakom det alternativa förslaget, är hoppfull.
Under veckan har han pratat med många partikamrater runt om i landet som har gett sitt stöd.
– Personer som finns på ändringsförslaget har bidragit till att ta fram politiken som de andra partierna nu kopierar. Jag tänker främst på kriminal- och försvarspolitiken. Vi vill ha deras erfarenhet och kompetens i riksdagen även nästa mandatperiod, säger Nilsson.
Han vill inte kommentera Ekeroth specifikt.
– Det här ett ändringsförslag som inte berör en enskild person. Men jag kan säga att vi tror att vi har goda chanser att få igenom det.
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.