Partiledartrid inom L – Ohlssons mejlbesked väcker ilska
Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-05
Birgitta Ohlssons besked att hon utmanar Jan Björklund som L-ledare chockade många i partiet.
Hon höll det hemligt tills bara sex minuter före sin lansering i SVT:s Aktuellt, visar ett mejl som Aftonbladet tagit del av.
– Det är många som tycker att det var väldigt okollegialt gjort av henne, säger en central L-källa.
I torsdags meddelade Birgitta Ohlssons att hon utmanar Jan Björklund om posten som partiledare. Beskedet kom i SVT:s Aktuellt, efter att två av L:s länsförbund nominerat henne. Ohlsson berättade att partiet behöver en nystart och att hon vore bättre på att locka nya väljargrupper. Efter det har både förra partiledaren Maria Leissner och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström gett henne sitt stöd.
Dagen efter slog Björklund, partiledare sedan 2007, tillbaka:
– Jag tycker det är olyckligt att vi har hamnat här. Vi är ett parti som är på gång, vi har en förnyelse på gång. Jag är orolig för att det som nu händer istället leder till sex månader av interna personkonflikter.
Enligt vad Aftonbladet erfar var det ingen hemlighet i partiet att Ohlsson vill bli partiledare. Hon har under lång tid vägrat att ge besked om vad hon vill med sin framtid, eller om hon ens velat fortsätta sin politiska karriär.
Det var i stället tidpunkten för beskedet som chockade många, även Björklund, då bara 15 månader återstår till valet.
Ohlsson hade hållit sina planer hemliga tills bara sex minuter före sin medverkan i Aktuellt. I mejlet hon då skickade till ledande liberaler, som Aftonbladet tagit del av, stod att hennes beslut framför allt grundade sig i att ”vi underpresterar som parti”. Ohlsson vädjade också om en öppen process fram tills avgörandet på landsmötet i november.
Flera källor uppger för Aftonbladet att irritationen i delar av partiets riksdagsgrupp var stor över att beskedet kom så nära inpå.
– Det var osmart av hennes att inte förankra sin kampanj bättre. Flera var kritiska till att beskedet kom bara minuter före sändning. Det är inte kollegialt att göra en sådan grej, säger en källa.
– Många känner inte igen det som ett sätt vi arbetar på i partiet, sägen en annan.
Ohlsson vill locka nya medlemmar - men kritiseras
Birgitta Ohlsson har också varit tydlig med att hon ville se en rådgivande nationell omröstning bland medlemmarna om partiledarposten. Men partiets valberedning har slagit fast att det inte kommer att ske.
Man hänvisar till att nomineringsprocessen inför landsmötet i november redan är igång och skriver att ”spelreglerna ska inte ändras när processen redan är igång”.
Flera liberaler som Aftonbladet talat med säger att Ohlssons chanser att vinna är mycket små i den nuvarande partiorganisationen. Hittills är det bara två länsförbund som nominerat henne medan långt fler uttryckt stöd för Björklund.
I flera distrikt är processerna röriga. I Västerbotten, som nominerat Björklund, var styrelsen oenig. Och i Uppsala, som stödjer Ohlsson, reserverade sig flera ledamöter.
– Mötet där beslutet fattades var extrainkallat och det fanns inte tid för förankring. Vi tre som reserverat oss gjorde det för att vi inte kände oss säkra på att resten av länet tycker så här. Nu förs diskussioner om att vissa vill att de här ska bli en medlemsomröstning i stället, säger Thea Andersson, ledamot i länsförbundet i Uppsala.
Men samtidigt visar en mätning som Aftonbladet/Inizio gjorde att de kombattanterna är nästan lika populära bland L-väljare. Ohlssons kampanj är därför inriktad på att värva nya medlemmar.
I sociala medier uppmanar hon sina följare, under parollen ”Backa Birgitta” att gå med i L och försöka påverka sina lokala styrelser. Hon vädjar även om att de nya medlemmarna ska kräva lokala omröstningar kring vem som ska nomineras som partiledare.
Väcker ilska
Strategin ses i delar av partiet som ett smart drag:
– Om hon lyckas få in 2 000 medlemmar och det ändå inte blir någon nationell omröstning, så kan kritikerna peka på att Björklund och partiledningen är osäkra som inte vågar. Hon kommer att vinna på det, säger en källa.
Men samtidigt väcker kampanjmetoden ont blod på andra håll. Aftonbladet har tagit del av mejl som visar på hur flera upprörda lokalpolitiker är oroliga för vad som ska hända.
– Många undrar om det verkligen är folk som egentligen sympatiserar med Feministiskt Initiativ som ska gå med i vårt parti och avgöra vem som ska styra. Det är väl vi som tagit kvällspassen, delat flygblad och varit med i förnyelseprocessen sedan 2014 som har rättigheten och skyldigheten att göra det, säger en central L-källa.
”Arnholm kan lämna”
I sitt mejl till partikamraterna hyllade Ohlsson Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm. Flera källor uppger dock för Aftonbladet att såväl Arnholm som flera andra i L-toppen inte skulle fortsätta om Ohlsson tog över.
– Hon försöker knyta Arnholm och professionaliseringen av riksorganisationen till sig. Men stora delar av våra ledande politiker vet att om Björklund försvinner så försvinner hon med flera, säger en källa med insyn.
Birgitta Ohlsson har gjort klart att hon kommer lämna politiken om hon inte blir vald. I en intervju med TT i helgen sa hon att hon inte alls håller med om att hennes kandidatur leder till splittring:
– Jag tror att ett liberalt och öppet parti ska bejaka att det finns flera personer som vill axla ett ledarskap, som vågar stiga fram.