SD:s partiledning ville ta avstånd från Ekeroth
Nu hålls rättegången mot riksdagsledamoten
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2017-06-20
Sverigedemokraternas partiledning diskuterade redan 2011 att ”hålla distans” till Kent Ekeroth, 35, kan Aftonbladet avslöja.
Men SD-topparna har alltid försvarat honom offentligt utåt.
Tills nu.
I dag ställs riksdagsledamoten Kent Ekeroth inför rätta anklagad för ringa misshandel i kön till krogen Solidaritet i november 2016.
Han misstänks ha slagit en ung man. ”En lättare örfil” enligt Ekeroth själv som hela tiden har hävdat att han agerade i självförsvar.
SD-ledningen har i flera år försvarat Kent Ekroth utåt.
Han anses bland annat vara en av de flitigaste riksdagsledamöterna.
Men efter bråket i krogkön gick partiledaren Jimmie Åkesson och beordrade Ekeroth att ta time-out via medierna.
Det uppfattades som en tydlig markering.
Och på tisdagseftermiddagen gav Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, ett tydligt besked till Ekeroth:
– Sverigedemokraternas principiella inställning är att om man döms för våldsbrott i nära tid kan man inte representera partiet på någon nivå. Man kan till exempel inte kandidera till kommunfullmäktige om man har dömts vill våldsbrott, säger Karlsson.
”Han kan sortera gem i en källare”
En annan SD-politiker med insyn uttrycker sig mindre diplomatiskt:
– Vi ska inte sparka honom ur ur partiet, men han kan sitta i en källare någonstans och sortera gem.
Även många gräsrötter verkar ha fått nog.
– När man träffar medlemmarna ute i landet tycker de att han gått över gränsen. Att det helt enkelt inte längre går att skylla på att han blir provocerad, säger en annan källa.
En karriär kantad av bråk och skandaler
Ekeroths tid i partiet har kantats av skandaler och flera bråk med partiledningen.
Den mest kända är ”järnrörsskandalen”, som Expressen avslöjade i november 2012.
Ekeroth hotades av uteslutning ur partiet och fick därför förklara sitt agerande för partiets medlemsutskott, MU.
Men även i försvarsbrevet kommer hans konfrontatoriska sida fram. Han beskyller indirekt partiledningen för att hans egen mobilfilm från bråket på Kungsgatan läckte ut.
Kritiserade ledningen efter järnrörskandalen
”Skulle ledningen inte propsat på att jag lämnat över filmen, skulle den förmodligen aldrig kommit ut (om det gick till som jag misstänker). Den negativa mediala publicitet partiet fick uppkom alltså genom att någon annan än jag läckte/stal filmen där möjligheten förmodligen då uppkom när ledningen bad mig att lämna över materialet jag annars aldrig hade lämnat över till någon (och som jag sedemera tog bort)”, skriver Ekeroth i brevet som Aftonbladet tagit del av.
Lovade att aldrig hamna i bråk igen
Men sedan anslår han en mer försonande ton och avslutar med:
”Med allt detta i beaktande var incidenten för snart 3 år sedan en engångsföreteelse, där jag hamnade i en situation jag aldrig hamnat i förut. Det har inte hänt innan och kommer inte hända igen”.
Sedan dess har Ekeroth dock varit inbland i fler krogincidenter, även om han alltid försvarat sig med att han blivit attackerad först.
Ett annat problem för partiledningen har varit hans hårda ton på sociala medier. Aftonbladet kan i dag avslöja att partiledningen ville ”distansera” sig från honom redan för sex år sedan.
”Det är skit runt honom”
Efter Anders Bering Breiviks terrordåd på Utøya i juli 2011 skrev Ekeroth ett antal kritiserade inlägg på Twitter. Bland annat:
”någon som vågar sig på en gissning vilka som ligger bakom bomberna i Norge”.
Tre dagar efter massakern, den 25 juli 2011, skickar dåvarande presschefen Martin Kinnunen e-post till partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen.
Han skriver:
”Det börjar byggas upp ett tryck på oss från olika håll angående Kents twitter och att vi ska reagera tydligare på det. Det handlar om såväl medlemmar, halvt sd-vänliga offentliga opinionsbildare och ledamöter i riksdagen som samtliga uttrycker att bägaren har runnit över. Man uppfattar honom som alltför extrem, som allt för kontroversiell och att det är skit runt honom”.
”Säger inte att vi ska dumpa honom”
I samma brev skriver även Kinnunen:
”Säger inte att vi ska dumpa honom (för det kan vi heller inte samtidigt som jag också tycker att han är en av våra allra bästa ledamöter i riksdagen) men jag bedömer det som önskvärt om vi på något sätt arbetade för att hålla distans till honom från partiledningen sida”.
Just Ekeroth ska ha varit en av anledningarna till att Moderaterna länge tvekat till att inleda samtal i riksdagen med SD.
Moderaterna gillar inte Ekeroths ton
– Borgerliga opinionsbildare med nära band till Moderaternas ledning har beskrivit Ekeroth som ett hinder för ett närmande mellan SD och Moderaterna, säger en källa.
– Han har en ton, en retorik som de inte gillar. Han gör bort sig hela tiden. De är rädda att de skulle spilla över på dem, säger en annan SD-källa med god insyn.
Men Ekeroth har alltså klarat sig ända tills idag även om han bland annat blev av med uppdraget som internationell sekreterare som han haft i tio år.
Rykten om ”hållhakar” på ledningen
SD-toppens tidigare benhårda försvar av Ekeroth har föranlett envisa rykten om att han ska ha ”hållhakar” på dem. Hittills har dock ingen kunnat lägga fram några bevis för den teorin.
– Det stämmer inte. Även om han hade en inspelning och läckte den, skulle bara han själv framstå som svikare, säger en inflytelserik SD-politiker.
En annan teori är att med Ekeroth ute ur bilden riskerar partiet att förlora många islamfientliga röster. Han har också starkt stöd bland så kallade alternativa medier – bidrag till sajten Avpixlat betalades in på hans konto.
”Säker på att domstolen ska döma rättvist”
– Jag tror att det är trams. Vi har 20 procent i opinionsmätningar. Och media behandlar oss på ett helt annat sätt i dag än för några år sen. Vi står inte och faller med vare sig islamfientliga röster eller Avpixlat, säger en framträdande SD-politiker.
I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Kent Ekeroth uppgifterna om SD-ledningens allt lägre förtroende för honom.
Vi har pratat med flera framträdande SD:are, de säger att ledningens tålamod med dig "tryter", att du oavsett utgången (i misshandelsrättegången som börjar på onsdagen) inte kommer att ha samma roll. Kommentar?
– Media hittar alltid påstådda, anonyma "röster" som bidrar till dramaturgi och konflikt i varje givet tillfälle där det är av medialt intresse. Detta lägger jag inget värde i alls.
Enligt uppgifter till mig har partiledningen redan 2011 diskuterat att "distansera" sig från dig efter Utöya-twittrandet. Har du och i så fall hur märkt av hur de har fjärmat sig från dig?
– Denna sex år gamla tweet utgick ifrån samma teori som förfäktades av de allra flesta vid tidpunkten, svenska journalister och politiker inkluderade. Jag har inte märkt av något "distanserande" efter denna betydelselösa "händelse".
Det svenska