Folket rasade – nu backar Motala om värmen
Publicerad 2019-09-25
Motala backar om värmen på kommunala äldreboenden.
De gamla får nu 22 grader på sina boenden.
– Förtroendet för vår organisation har skadats, säger kommunikationschefen Sofia Löf.
Aftonbladets artikel om att Motala planerade att sänka värmen i alla kommunens lokaler, däribland äldreboenden, från dagens 23 till 20 grader, väckte enorm uppståndelse i Sverige och Motala. Sociala medier exploderade och kommunen utsattes för högt tryck från ilskna medborgare.
– Vi fick extremt mycket frågor i går, med all rätt. Det var en del uttalanden som kunde ha varit bättre, säger Sofia Löf.
Detta har fått Motala kommun att gå genom vad som nu ska gälla – och förtydliga det utåt i form av dubbla texter på sin hemsida.
Backar i fråga om äldre
Beslutet att justera temperaturerna kvarstår, men för de gamla kommer man att följa gällande regler och inte sänka lägre än till 22 grader. Inte heller förskolor kommer att drabbas, enligt den nya policyn.
– Det finns olika lagstiftningar som styr beroende på om det är en arbetsplats eller en bostad. 20 grader är en rekommendation för en kontorslokal, men det är inte den rekommendation som gäller för ett äldreboende, där räknas de boende som särskilt känsliga och där måste temperaturen alltid ligga två grader över, alltså minst 22 grader, säger Sofia Löf.
Hon konstaterar att Motalas förtroende har skadats av värmefrågan och att man brustit både i den interna och externa kommunikationen. Kunskap har funnits hos vissa tjänstemän om vilka regelverk som gäller kring temperaturer, men dessa har inte följt med i kommunens olika interna behandlingar av frågan.
Ilskan över filtuttalande
I befolkningen är det särskilt moderate kommunalrådet Kåre Fribergs uttalande om att de gamla inte ska frysa, ”de kan ha filtar”, som lett till heta känslor, menar kommunikationschefen.
– Det är det som väldigt många hängt upp sig på, det fick det att låta som att det skulle vara extremt låga temperaturer och att gamla skulle sitta och frysa, säger Löf.
Kränkande
Uttalandet fick i går Pensionärernas riksorganisations ordförande Christina Tallberg att gå i taket.
– Uttalandet är nedsättande och kränkande och ger intryck av att han inte vet vad han talar om. De äldre som bor på äldreboende betalar höga avgifter för boende, omsorg och mat – och även skatt på sin pension, sa hon.
Rekommenderar 22–24 grader
Att det finns särskilda regler för äldre har också slagits fast av Folkhälsomyndigheten. Dess generaldirektör Johan Carlson delade Aftonbladets artikel på Twitter på onsdagen, och tillade:
”Rekommenderad inomhustemperatur i bostad för känsliga grupper (t ex åldringar) är 22–24 grader, inte 20 grader”.
LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN
Aftonbladets chefredaktör: Därför granskar vi Sveriges kriskommuner
Svenska småstaden används som skräckexempel utomlands
Carina, 44: Jag vet inte hur jag ska få ihop det
Lena Mellin: Kommunerna krisar – det är på blodigt allvar
Bjurholms kommunchef om ekonomin: Miserabel
”Jag har lust att anmäla kommunen till Lyxfällan”