SD presenterar sin skuggbudget

Publicerad 2016-10-05

Sverigedemokraterna storsatsar på integration i sin budgetmotion.

Samtidigt säger man nej till regeringens välfärdsmiljarder till kommuner, höjning av inkomstskatt och bensinskatt.

– Vi har realistiska åtgärder för integrationen. Ett komplett paket för att skapa sammanhållning i Sverige, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

SD lägger tyngdpunkten på integrationssatsningar i sin skuggbudget. Partiets kulturpolitiska talesperson, Aron Emilsson, konstaterar att de övriga partierna saknar en trovärdig integrationspolitik. SD vill i stället integrera människor genom att på olika sätt lyfta fram den svenska kulturen.

– Det var mindre slitningar när Sverige hade en kulturell sammanhållning för några år sedan, säger han.

SD vill bland annat införa kulturlotsar som ska samordna olika insatser för att främja svenskt kulturarv och ett Sverigecenter som ska finnas i utsatta områden och fungera som en slags mötesplats.

Partiet vill också införa något man kallar "Sverigesamlingen", en kulturarvsfond och fler gratis museum runt om i landet.

– Med dessa reformer har vi ledartröjan i kulturpolitiken, säger Aron Emilsson.

Vill ha nytt lärlingssystem

Andra integrationssatsningar är på arbetsmarknadsområdet. SD vill satsa 4 miljarder kronor årligen på ett nytt lärlingssystem samt öppna arbetsförmedlingen för privata företag och andra aktörer. SD vill också kraftigt sänka skatten för småföretag, en reform som enligt partiet skulle ge 75 000 till 80 000 nya jobb.

SD vill också ta bort den så kallade pensionärsskatten, något som skulle kosta 10 miljarder kronor nästa år, samt införa en garantipension. Budgeten innehåller också, som partiet tidigare meddelat, en satsning på polisen. 7000 fler poliser ska utbildas fram till 2022.

Fler ska få avslag

Sverigedemokraterna säger bestämt nej till regeringens budgetförslag som innehåller en höjning av inkomstskatten för de som tjänar över 36 000 kronor i månaden, en höjning av bensinskatten samt 10 miljarder till Sveriges kommuner.

Nu kommer betydligt färre människor till Sverige, hur har det påverkat budgetarbetet?

– Regeringen påstår att de lagt sig på EU:s mininivå men det stämmer inte, vi ligger fortfarande i toppen. Kostnaden ligger också kvar, säger Oscar Sjöstedt.

Vilka kostnader vill ni dra ner?

– I dag har vi 32 miljarder i bostadskostnader som går till privata aktörer, den situationen vill vi inte ha. De som redan befinner sig i systemet ska få avslag och åka hem.

Hur tror du Moderaterna och Kristdemokraterna, som ni tidigare sagt ligger närmast er, tar emot era förslag?

– Möjligt att vi kan hitta vissa gemensamma referensramar i arbetsmarknadspolitiken. De ligger närmre oss vad det gäller integration och migration.