Regeringen satsar 5 miljarder på skolan
Publicerad 2015-09-01
Pengarna till högre löner och bättre lärarutbildning
Höjda lärarlöner för att få fler att vilja bli lärare, fler speciallärare och att alla ska få rätt till vuxenutbildning.
Satsningarna finns i regeringens nya paket på fem miljarder till skolan.
– Den största satsningen vi gör är att staten hjälper parterna att kunna höja lönerna, säger Gustav Fridolin.
Statsminister Stefan Löfven presenterade skolsatsningen tillsammans med de båda ministrarna Aida Hadzialic (S) och Gustav Fridolin (MP). Det hela inleddes med att de på torsdagen fick möta en förskoleklass på Midsommarkransens grundskola i Stockholm. Regeringen viker sammanlagt fem miljarder kronor från 2016 till att förbättra situationen i landets skolor och sex miljarder årligen därefter.
Höjda lärarlöner
Det handlar om ett paket med höjda lärarlöner, stöd till skolor med låga studieresultat och ett kunskapslyft för landets lärare. Mycket av det som presenteras är känt sedan tidigare.
Enligt utbildningsministern innebär satsningen bland annat en möjlighet till ett lönelyft på cirka 3000 kronor för 60 000 lärare:
– Den största satsningen vi gör är att staten hjälper parterna att kunna höja lönerna, säger Fridolin.
Andra delar är pengar till fritidshemmen, skolbibliotek och skolgång för asylsökande.
Förutom att öka lärarnas löner som en del att göra yrket attraktivt vill regeringen satsa på fler speciallärare- och pedagoger samt ge lärare tillgång till den kunskapen.
– Fler lärare ska få tillgång till grundläggande specialpedagogisk kompetens. I de bästa skolsystemen i världen har man fler speciallärare än i Sverige, säger Gustav Fridolin.
– Det är för att lärarna ska kunna anpassa sitt arbete för elever med speciella behov.
Alla ska få rätt till vuxenskola
Aida Hadzialic, kunskapslyfts- och gymnasieminister, drog regeringens satsning bland annat på yrkeshögskola och för att höja yrkesprogrammens status framåt:
– Det innehåller bland annat en förlängning och förstärkning för verksamma yrkeslärare att bli behöriga. Och vi föreslår också att de ska omfattas av kravet på lärarlegitimation på samma sätt som andra lärare. Vi tror att det är en viktig signal, säger hon.
Enligt Hadzialic kommer regeringen också gå fram med ett förslag om att ge alla rätt till komvux. Med start 2017 och med en grundfinansiering från staten.
– Det här är en reform av historisk karaktär. Det betyder att oavsett var man bor eller vilken ålder man har ska man kunna fullfölja gymnasium eller läsa upp sin behörighet till universitetet, säger hon.
Totalt kan 70 000 personer beröras.
Enklare för obehöriga
Redan förra hösten ville regeringen göra en satsning där utbildningen stod i fokus, men den budgeten röstades ned i riksdagen.
Förra vecka visade statistik från Skolverket att var femte lärare är obehörig. Enligt Stefan Löfven kommer det att bli enklare för obehöriga att få sin legitimation.
– Vi vill ge möjlighet till de som redan har goda kunskaper i ämnena att få en snabbare väg in i läraryrket. Med det innebär självklart pedagogisk utbildning och sedermera en legitimation, säger statsministern.