Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Terrorexpert: Det är ett svart hål och det utnyttjas

Publicerad 2017-06-21

Magnus Ranstorp.

Svenska myndigheter har ingen kontroll på var insamlade pengar tar vägen när de lämnar landet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vill se en tydligare samordning.

– Det här är ett svart hål och det utnyttjas, säger han.

Aftonbladet har granskat en 23-årig man som samlar in pengar till välgörenhet samtidigt som han uppmanar till ”ekonomisk jihad” och hyllar IS.

Var pengarna som samlas in hamnar är svårt att veta. Det finns nämligen ingen svensk myndighet som kontrollerar den här typen av insamlingar, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Vi har ingen tillsynsmyndighet i Sverige och det är ett stort problem. Länsstyrelsen har tillsyn över föreningar och stiftelser men den kan inte säkerställa att pengar verkligen går till det ändamål som de säger att de ska gå till. Så fort pengarna har lämnat Sverige har vi ingen koll.

Aftonbladet har upprepade gånger försökt få en intervju med 23-åringen för att ställa frågor om insamlingen, men han har inte velat svara på några frågor. På Facebook skriver han att pengarna går till att hjälpa flyktingar i Somalia.

”Det är problematiskt”

Samtidigt förespråkar han ”ekonomisk jihad”, det vill säga att utöva jihad genom att donera pengar till dem som utför det.

Magnus Ranstorp har studerat terrorfinansiering och var medförfattare till en rapport från Försvarshögskolan som publicerades tidigare i år. Enligt honom sker pengaöverföringen inte via banker utan andra kanaler.

– Det är informella transfereringar, man brukar kalla det för hawala. I rapporten beskriver vi att det finns kontaktpersoner som för över pengar till vilket ändamål som helst, det kan till exempel vara till väpnade grupper i området.

Hur reagerar du när du hör talas om den här personen, som uttrycker sig positivt om IS, talar om ekonomisk jihad och bedriver välgörenhetsinsamling?

– Det är problematiskt eftersom det inte går att säkerställa vad pengarna går till. Vilken myndighet ska ta hand om detta? Jag tycker det krävs bättre samordning mellan myndigheter.

Bekymrande att han jobbar på HVB-hem

Hur reagerar du på att en person med de här åsikterna arbetar med ensamkommande?

– Det är bekymrande. Bekymrande med tanke på vilket inflytande han utövar.

Skatteverket har ett särskilt projekt som arbetar med att utreda terrorfinansiering, men myndigheten agerar endast efter tips från Säpo.

– Vi får inte bedriva underrättelseinformation, däremot kan vi titta på om företag eller organisationer betalar skatt på rätt sätt. Vi utreder beskattningen, säger Pia Bergman, samordnare för grova brott på Skatteverket.

Skatteverket har hittills fått ett par hundra personnummer från Säpo – men Pia Bergman vill inte uttala sig om den välgörenhetsorganisation som 23-åringen driver finns med där. Det finns i alla fall inget beslut om upptaxering.

Förra året kom en ny lag som ska underlätta för myndigheter att utbyta information, även sådan som omfattas av sekretess, i syfte att komma åt ekonomisk brottslighet och terrorfinansiering. Pia Bergman tycker att lagen haft effekt, men delar också Magnus Ranstorps åsikt om att myndigheter måste samarbeta mer.

– Vi kan bli bättre, det är inget snack om det.