Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Chiles krav till Sverige: Ta hem Skråmos barn

Uppdaterad 2019-04-18 | Publicerad 2019-04-17

Chile kräver att Sverige tar hem Michael Skråmos barn.

En resolution har enhälligt röstats igenom i landets parlament – vilket sätter press på svenska regeringen.

– Vi har sett det. Det är klart att målet är att barnen ska komma i säkerhet, säger Elin Tibell, pressekreterare åt utrikesminister Margot Wallström.

Frågan om barnen som är kvar efter att terrorsekten IS fallit i Syrien har blivit en stor nyhet i Chile.

Anledningen är att den ökände terroristen Michael Skråmos fru, Amanda Gonzales, hade chilensk bakgrund. De båda är döda men har lämnat sju barn efter sig – som nu befinner sig i lägret al-Hol i norra Syrien.

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av har Chiles parlament nu röstat igenom en resolution som sätter press på Sverige att skyndsamt agera för att få barnen till Sverige. Fyra av barnen är födda i Sverige, de andra tre föddes i IS-områden.

Kräver att Sverige följer barnkonventionen

Parlamentet kräver att Sverige följer FN:s barnkonvention och genomför åtgärder så att barnen förs till Sverige så fort som möjligt. Samtliga 137 ledamöter av parlamentet röstade ja till resolutionen.

Valeria Gonzales, kusin till barnens mamma Amanda, välkomnar beskedet från Chile. Barnens morfar Patricio Galvez har de senaste dagarna befunnit sig vid gränsen mellan Irak och Syrien. Enligt Valeria Gonzales väntar han inom kort besked om han får ta barnen ut ur lägret. Galvez har både svenskt och chilenskt medborgarskap.

– Sedan får vi se om det blir Sverige som kan hjälpa eller om det blir Chile, säger Valeria Gonzales.

Chile har enligt uppgifter till Valeria Gonzales erbjudit Sverige att ta barnen till Chile. I dokumenten som Aftonbladet har tagit del av finns det dock inget sådant erbjudande. Svenska regeringen förnekar också att ett sådant erbjudande framförts från Chile.

UD: Vi följer det

Utrikesdepartementet har kännedom om chilenska parlamentets resolution.

– Vi följer det, men det är ingen fråga som aktualiseras för att Chile gör detta. UD har haft kontakt med morfarn en lång tid. Det är bra att de agerar men det är inte det som får svenska regeringen att agera, säger Elin Tibell, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Det står att Sverige måste göra sin plikt och ta hem barnen, hur ser ni på det?

– Det är som utrikesministern har sagt flera gånger. Vi har enligt de konventioner och lagar som finns inga skyldigheter att agera, men vi har ett utrymme att agera. Vi har uttalat att regeringen gör allt den kan för att hjälpa barnen, och om möjligt ska de föras till Sverige. Det är det som gäller.