Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Ebba Busch Thor: Behövs mer avhopparverksamhet

Publicerad 2016-04-08

Ebba Busch Thor vill ge "Forum för levande historia" i uppdrag informera om våldsbejakande extremism.

Detta efter rapporter om att IS-propagande sprids på svenska skolgårdar.

– Den svenska skolan kan inte vara tyst när IS-propaganda sprids bland våra unga, sa hon i sitt tal när KD:s kommundagar inleddes i dag.

Ebba Busch Thor uppehöll sig i sitt inledningstal kring två huvudfrågor - tilliten i Sverige, som hon menar är på väg att gå förlorad, och den våldsbejakande extremismen.

Anhörigstöd

Och hon vill se att flera åtgärder görs för att motverka den - bland annat vill hon har mer av anhörigstöd och en ökad avhppparverksamhet.

 – Vad kan vi om våldsbejakande islamism? Jag tror många har svårt att relatera till begreppen. I kommunerna behöver vi arbeta betydligt mer effektivt. Det behövs avhopparverksamhet och anhörigstöd, sa hon i sitt tal.

Ebba Busch Thor poängterade att det är viktigt att undvika en situation där muslimer misstänkliggörs. Samtidigt vill hon ta krafttag mot den IS-propaganda som nu sprids, bland annat på skolgårdar, vilket Aftonbladet kunde berätta om i går.

"Kan inte vara tyst"

– 14-åringar ställer varandra mot väggen med frågan : "Är det sant att du inte stöder IS?". Därför är det viktigt att ge "Forum för levande historia" ytterligare ett viktigt uppdrag – att informera om den våldsbejakande islamismen. Den svenska skolan kan inte vara tyst när IS propaganda sprids bland våra unga, sa Ebba Busch Thor och möttes av applåder.

I talet redogjorde hon också för ett konkret förslag på så kallade vårdserviceteam. 6200 nya jobba ska skapas inom vården, för att  avlasta vårdpersonalen.

Följ ämnen i artikeln