Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Mellin: ”M-ledningen känner sig pressad”

Publicerad 2016-02-01

M-ledaren är Anna Kinberg Batra är öppen för att gå fram med en gemensam Alliansbudget och ta över makten, erfar Aftonbladet.

Men samtidigt ligger hon lågt för att inte riskera Allianssamarbetet.

Här ger politiska kommentatorn Lena Mellin sin syn på Aftonbladets avslöjande.

Varför läcker det här just nu?

– Jag misstänker att det beror på att M-ledningen känner sig väldigt pressad av den interna kritiken om att de inte är tillräckligt offensiva och försöker fälla regeringen. Den kritiken har funnits sedan Decemberöverenskommelsen, DÖ, ingicks med regeringen 2014. Den är fortfarande kraftig.

Kommer Alliansen gå fram med en gemensam budget i höst?

– Det har jag mycket svårt att tro. Visserligen tycker KD att de ska lägga ett alternativ till regeringens budget redan i vår. Men både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) är negativa.

Hur säkert sitter egentligen Stefan Löfven som statsminister?

– Ganska säkert. Alliansen vill inte ta över just nu och det är den enda konstellation som på allvar hotar honom som regeringschef. Inte ens om MP, mot förmodan, skulle hoppa av regeringen behöver han känna sig särskilt skakad.

Har SD-ledaren Jimmie Åkessons brev till ledande M-politiker i kommunerna med det här att göra?

- Ja och nej. I brevet skriver Åkesson att han vill träffa M-ledare i kommunerna, öppet eller hemligt, under våren för att tala om hur man får M-ledningen att släppa prestigen och samarbeta med SD för att störta regeringen. Han försöker alltså exploatera missnöjet med att Moderaterna är för tama. Det innebär att Anna Kinberg Batra tvingas till ett tvåfrontskrig. De är sällan framgångsrika.