Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

V får kritik – efter kampanjbild med Afa-sympatisör

Uppdaterad 2019-04-27 | Publicerad 2019-04-26

På en av Vänsterpartiets kampanjbilder inför EU-valet bär en person en tröja från vänsterextrema och våldsbejakande Afa.

Nu får partiet hård kritik för att man inte reagerar hårdare efter att det uppdagats.

– För mig är det allvarligt att de inte tar detta på större allvar, säger Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet.

Även Sara Skyttedal (KD) är mycket kritisk

I går kunde Aftonbladet avslöja att en sympatisör till vänsterextrema och våldsbejakande Antifascistisk aktion, Afa, finns med på en av Vänsterpartiets kampanjbilder inför EU-valet.

På bilden, där både partiledaren Jonas Sjöstedt och toppkandidaten Malin Björk är med, syns personen i en Afa-tröja.

Personen sa själv till Aftonbladet att hen ”sympatiserar med alla människor som ställer sig upp mot fascistisk ideologi”.

Kritik från Miljöpartiet

Vänsterpartiets kommunikationschef Marie Antman sa att partiet inte kände till att personen hade tröjan på sig under fotograferingen och att man kommer att fortsätta använda bilden.

– Vi har givetvis ingen koppling till Antifascistisk aktion och tar avstånd från politiskt våld, sa hon.

Antman sa också:

– Det är inte ett problem att folk är antifascister, det är alla vänsterpartister. På så sätt är det inget problem. Men vi har ingen längtan att göra reklam för en annan organisation. Om det uppfattas så är det bekymmersamt.

Nu får partiet hård kritik för hur man hanterat frågan, av Alice Bah Kuhnke som är Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet och före detta kultur- och demokratiminister.

– För mig är det allvarligt att Vänsterpartiet inte tar detta på större allvar. Jag läste artikeln och reagerade på avmätta reaktionen. Folkvalda politiker ska alltid ta avstånd från våld som metod för att få sin vilja igenom.

”Tydligt markera avstånd”

– Att vara antifascist betyder inte att man inte också tydligt kan markera avstånd mot våldsbejakande och icke-demokratiska rörelser som Afa.

Vad hade varit en rimlig reaktion?

– En rimlig reaktion hade från V borde ha varit att med kraft ta avstånd från Afa och markera med bestörtning att den typen av budskap förekommer på deras bilder. Det är en våldsbejakande organisation och alla demokrater och demokratiska partier måste tydligt ta avstånd från alla former av extremism.

Även Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppkandidat inför EU-valet, är hård i sin kritik:

– Det är oacceptabelt med ett sån svag reaktion från Vänsterpartiet. Ett riksdagsparti kan inte med någon som helst trovärdighet i behåll sätta upp affischer där det förekommer symboler från våldsbejakande extrem organisation.

– Det hade aldrig accepterats om det förekommit på andra sidan av det politiska spektrat.