Löfven står fast vid svensk coronastrategi: Den håller
Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2020-04-15
Den svenska coronastrategin har kritiserats av allmänhet, forskare och Donald Trump.
Men Stefan Löfven är övertygad om att Sverige valt rätt väg.
– Jag tycker strategin håller, den känner jag mig i grunden säker på, säger han.
Forskare och lekmän har larmat om att den svenska strategin kan vara livsfarlig. I stället för åtgärder som att stanna hemma vid sjuksymtom, tvätta händerna och hålla avstånd har man krävt hårdare insatser och total nedstängning av samhället.
Hållningen med öppna förskolor, grundskolor och restauranger har dock också väckt uppmärksamhet på andra sidan Atlanten.
– Om du ser dig omkring i världen har nästan alla som praktiserade det stängt igen. Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, har USA:s president Donald Trump tidigare sagt.
Hållbar väg
Men statsminister Stefan Löfven (S) tror på den väg Sverige valt.
Han menar att skillnaderna egentligen inte är så stora, att alla egentligen förespråkar social distansering.
Att inte helt stänga ned samhället och i stället försöka plana ut kurvan över smittade och sjuka ser han som mer hållbart. Även om det kan göra förloppet något mer utdraget i tid.
– En anledning till att vi har valt den här strategin, som vi har stöttat myndigheterna i, är att det måste vara uthålligt.
– Att ha samhällen nedstängda under så lång tid har vi bedömt hade inte varit möjligt.
När det kommer till att många äldre smittats, trots en uttalad ambition om att skydda just dem, andas dock statsministern en viss självkritik.
– På äldreboendena har det inte fungerat i alltför stor utsträckning. Vi har så många äldre som har blivit smittade. Där måste vi göra en riktig utvärdering över vad som ligger i det. Är det att besöken ändå kommit till äldreboenden? Eller att anställda varit smittade? Eller en kombination. Det måste vi utvärdera i efterhand.
Vill utvärdera
Vem som gjort rätt eller fel menar Stefan Löfven är omöjligt att säga i dag.
Han tycker dock att det är av största vikt att man utvärderar det som gjorts – efteråt. När den akuta krisen blåst över.
Han vill också att människor ska ställa in sig på att tänka i månader, inte veckor, om när krisen kan vara över. Dessutom vara beredda på att nya toppar av smitta kan blossa upp.
– Det kan bli en nedgång, till exempel under sommaren när det blir varmt. Men om sjukdomen inte har spridit sig tillräckligt kan den återkomma i höst, då får man en topp eller i alla fall en ökning igen, och då har vi en ny situation.
Men förr eller senare försvinner viruset.
Det är Löfven övertygad om.
– Jag är väl som alla andra, hobbyepidemiolog. Men när man lyssnar på experterna har jag svårt att se att vi har en sjukdom som blir kvar för alltid, förr eller senare kommer det mediciner, ett vaccin, säger han.
Vardagen har påverkats
Mångas vardag har drastiskt förändrats med virusets intåg. Ekonomin störtdyker, människor förlorar sina jobb och festligheter ställs in.
Även statsministerns vardag har påverkats.
Löfven har fortfarande inte testats för covid-19, men han har inrättat sitt liv efter de råd som ges.
Bland annat genom att ha färre fysiska möten.
– Och i de möten vi ändå har är vi noga med att hålla avstånden. På regeringens allmänberedning ser vi till att sitta mycket glesare, vi sprider ut oss i rummet för att inte sitta för nära. I övrigt följer jag myndigheternas råd.
Ingen i Löfvens direkta närhet har drabbats av coronaviruset.
– Jag har haft en väldig tur på det sättet.
– Jag har ringt flera bekanta, många av dem äldre, under påskhelgen och lyckligtvis har de också sluppit det. Men jag känner stor empati med dem som är drabbade på olika sätt.
Tackar vårdpersonalen
Stefan Löfven passar också på att ge en eloge till de anställda inom vård och omsorg som nu har det mycket tufft.
– De gör en fantastisk insats här och nu, de räddar liv och gör så otrolig skillnad för alla, så ett stort, stort tack från ett helt land.
Men också svenska folket får beröm.
Att många efterlever de lagar, riktlinjer och råd som nu gäller är något Löfven tänkte på under påsken, som han firade i Stockholm i stället för att resa till sommarstugan i Örnsköldsvik.
– På det hela taget så är det något som hänt i positiv bemärkelse. Människor tar sitt ansvar. Jag har tagit en hel del promenader här under påskhelgen och det är inte så att det är tjockt på restauranger. De allra flesta håller avståndet, likaså när man möts på gatan.
PODD Coronakrisen – så påverkas klimatet
Världen stänger ned och utsläppen rasar - men vissa varnar för att coronapandemin kan hota klimatarbetet på lång sikt. I det här avsnittet pratar vi om hur coronakrisen påverkar klimatet och klimatrörelsen - gäst är Peter Alestig, programledare är Marcus Ulvsand.