Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

M-ledaren: Det var för mycket demonisering

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2016-12-22

Knappt två år före valet är många moderater upptagna med att prata om bristerna i Fredrik Reinfeldts gamla migrationspolitik.

Nu uppmanar Anna Kinberg Batra sina partikamrater att sluta titta i backspegeln.

– Jag tycker att vi fortfarande pratar för mycket om oss själva och det som har varit. Vi måste prata mer om vad Sverige behöver göra framåt, säger hon.

M-ledaren Anna Kinberg Batras andra år som partiledare går mot sitt slut. Aftonbladet möter henne några dagar före julafton, en dag när julstämningen känns långt borta. Nyhetsflödet domineras av det blodiga attentatet i Berlin och mordet på den ryska ambassadören i Turkiet.

Två händelser bland många som skakat om världen i år.

Vissa säger att 2016 har varit ett riktigt skitår. Håller du med?

– Det är turbulent i världen, precis som förra året. Även i år har vi fått se terrorattacker, en väldig oro i omvärlden och ett mer aggressivt Ryssland. Men även om det är en orolig värld kan man inte bara ägna sig åt att vara orolig. Man måste försöka leda Sverige framåt.

På hemmaplan har Moderaterna kämpat vidare med att ompröva sin politik, framför allt när det gäller flyktingpolitiken. Fick Kinberg Batra bestämma skulle flyktingarna stoppas vid gränsen och de som redan är här få mindre i bidrag.

Men opinionsmässigt har det samtidigt inte gått så bra. Efter en uppgång i början av året har M tappat stöd. Knappt två år före valet ligger man under sitt förra valresultat och man har förlorat väljare både till Sverigedemokraterna och till Centerpartiet.

Samtidigt har inte Alliansen det försprång mot de rödgröna partierna de skulle vilja ha i en mellanvalsperiod.

”De är väldigt missnöjda”

Det oroar Kinberg Batra.

– Vi söker större förtroende för att kunna leda nästa regering ihop. Då handlar det om att ta tillbaka väljare som valde bort oss och gick till andra partier i stället.

Ni har varit tydliga med att M måste vinna tillbaka väljare från SD. Säger du emot mig om jag säger att det inte har gått så bra?

– Tittar man på mätningarna är det många som sympatiserar med SD. Jag tror inte att alla de som gör det är rasister eller har extrema värderingar. Där finns missnöjda socialdemokrater och moderater. De är väldigt missnöjda med regeringen och vart Sverige är på väg. Det är vårt jobb att visa att om man ska göra något åt det är det Alliansen och oss man måste rösta på.

Vad är ditt partis största framgång i år?

– När vi har tagit fram konkreta förslag har vi också satt agendan. Vi hade inte fått en nödvändig åtstramning av migrationspolitiken om inte vi moderater hade omprövat och tagit fram förslag. Vi hade inte heller börjat höja svensk försvarsförmåga som vi gör nu om inte vi drivit fram dubbelt så stora förstärkningar som regeringen hade föreslagit.

”Naturligt att ompröva”

Under hösten har många moderater varit upptagna med att blicka bakåt, mot Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Toppmoderater har stått på rad för att offentligt göra avbön från hans mer liberala flyktingpolitik.

Kinberg Batra medger att det varit mycket diskussioner internt om frågan.

– För mig är det självklart och naturligt att man måste ompröva det som inte funkat och att jag som ytterst ansvarig talar om hur jag vill leda framåt. Precis som vi gjorde under Fredrik Reinfeldts ledarskap om jobbpolitiken. Migrationspolitiken är ett sådant område där vi hade en ohållbar politik.

Samtidigt nämner hon också diskussionen om Reinfeldts arv som ett problem.

– Jag tycker att vi moderater fortfarande pratar för mycket om oss själva och det som har varit. Vi måste prata mer om vad Sverige behöver göra framåt och hur vi löser samhällsproblem. Det är aldrig bra att blicka inåt eller bakåt för mycket. Varför ska man rösta på partier som ägnar sig åt det?

Du har själv poängterat att du omprövat din syn på invandringspolitiken. Har ditt budskap gått fram?

– Jag har fått frågan ibland om jag menar allvar. Varför skulle jag inte göra det? Jag menar allvar med all politik jag lägger fram och vill genomföra den. Om det är någon som fortfarande tror att jag inte menar allvar så tycker jag att det börjar bli dags att förstå att jag menar vad jag säger. Vår migrationspolitik kan inte avvika för mycket från andra länders.

Var det fel av Alliansen att göra upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken 2011?

– Jag var ju med och genomförde det då. Men det finns delar där som inte fungerat, framför allt det som gällde återvändandet. Om man inte får stanna i Sverige så får man inte vara kvar. Det följs ju inte. Jag tycker att vi fick en ohållbar situation och en ohållbar politik efter den överenskommelsen. På så sätt blev det fel.

”För mycket av demonisering”

Kinberg Batra poängterar också att uppgörelsen med de gröna gjordes för att isolera SD.

– På den tiden var det för mycket av demonisering, hur man skulle göra med det här partiet med extrema rötter som hade kommit in i riksdagen. Det fanns till och med en diskussion om de skulle gå in på särskilda sätt i riksdagens matsal. Det har varit för mycket diskussion om SD som något slags fenomen. Det har tillåtit dem att stå utanför den seriösa politiska debatten. Men alla riksdagspartier förtjänar att tas på allvar, i den meningen att man får kritik när man har felaktiga åsikter och en politik som inte går ihop.

Under 2016 har Kinberg Batra också fortsatt sitt arbete med att förbereda sig för att kunna axla rollen som statsminister efter en eventuell valseger 2018.

– Jag fick kritik för att jag var lite stel i början av min tid som partiledare och det var jag säkert, för jag är mån om att göra det här bra. Jag trivs väldigt bra och tycker det är väldigt kul. Det får gärna börja synas mer än förra året. Jag försöker också resa och utbyta idéer och förslag och lära känna premiärministrar och partiledare i andra länder. Jag har träffat Theresa May och Benjamin Netanyahu för första gången i år.

Tar du hjälp av någon utifrån i ditt arbete?

– Jag pratar med Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt som båda varit både partiledare och statsministrar. Sedan har jag också börjat vänja mig vid att man ibland är alldeles själv på den här nivån, utan någon att rådfråga. Ibland måste man stänga av telefonen, springa i skogen en stund och fundera tills det känns rätt i magen. Sedan fattar jag ett beslut, där jag vet att hur jag än gör är det några som blir jättearga. Då måste jag själv vara alldeles övertygad om att det är rätt och stå för det.

ANNONS