Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Ola Ullsten är död: ”En varm person med ett stort hjärta”

Publicerad 2018-05-28

Ola Ullsten, tidigare statsminister och partiledare för Folkpartiet, är död.

Han dog efter en tids sjukdom, uppger familjen för Aftonbladet.

–  Jag känner sorg, Ola Ullsten har haft stor betydelse både för Sverige och vårt parti, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Ola Ullsten var statsminister 1978–1979 och partiledare för Folkpartiet 1978–1983. Under den politiska karriären var han även utrikesminister, biståndsminister och invandrarminister.

Han avgick som partiledare 1983 och utsågs året därpå till ambassadör i Kanada. Senare blev han ambassadör i Italien.

”Haft regelbundna samtal”

Ola Ullsten dog under måndagen, uppger Liberalernas presstjänst. Ola Ullsten sörjs närmast av sin fru, sina fyra barn och sina tre barnbarn. Han blev 86 år.

– Det är jättesorgligt. Han har haft demens under några år och han var gammal, men det känns ju sorgligt i alla fall, säger dottern Maria Ullsten.

Partiledare Jan Björklund meddelade nyheten på Twitter, där han skriver att Ola Ullsten var ”en varm person med stort hjärta.”

– När jag har varit partiledare har vi haft regelbundna samtal och han var en intressant samtalspartner. Han var inte den som skulle komma och tala om hur saker skulle göras, istället berättade han om skeenden som går igen och de vägval som han gjorde, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Jan Björklund säger att det var ett drygt år sedan sedan de hade ett samtal av politisk karaktär.

Första gången de möttes var 1979.

– Då var jag bara 17 år, på min första FPU-kongress. Han var statsminister så det var ju jättestort, jag minns att jag inte vågade gå fram och hälsa.

”Måste hålla sams mer”

Jan Björklund framhåller att Ola Ullsten var med och bröt ett halvt sekel långt socialdemokratiskt maktinnehav, och hade många viktiga poster under den borgerliga regeringsperioden 1976-82.

Ola Ullsten var positivt inställd till kärnkraft och tog över efter att Thorbjörn Fälldins regering inte kunnat enas kring just denna fråga.

– Den kraftiga skattereformen 1981 är en av frågorna där han verkligen satt avtryck. Den tidens stora fråga var ju kärnkraften och han lade ju grunden för en ansvarsfull kärnkraftspolitik. Han var även starkt engagerad för internationell solidaritet och det var när han var biståndsminister som vi uppnådde 1-procentsmålet, säger Jan Björklund.

Partiledarna utbytte även erfarenheter om hur man ska få de borgerliga partierna att hålla ihop.

– Erfarenheterna från 70-talet var att vi måste hålla sams mer. Bildandet av Alliansen var ju nästan ett svar på att de borgerliga regeringarna på 70- och 90-talet sprack. Ska man få väljarnas förtroende måste man klara av att hålla sams, säger Jan Björklund.

Löfven tackar Ola Ullsten

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig om Ola Ullstens bortgång.

”Han ledde vårt land i en omvälvande tid och i ett svårt parlamentariskt läge. Jag vill uttrycka Sveriges djupaste tacksamhet för hans insatser, och mitt deltagande i sorgen hos hans nära och kära”, skriver Stefan Löfven till TT.

Bengt Westerberg efterträdde Ullsten och var partiledare för Folkpartiet 1983–1995. Till TT säger han att Ullsten var en mycket skicklig person.

– Jag tycker att han var en väldigt duktig partiledare, det gick inte så bra i hans sista val men jag tycker han var skicklig både som partiledare och som statsminister.

”Humorn var intakt väldigt länge”

Westerberg framhåller även hans humor.

– Det kanske inte är många som förknippar det med honom, men han hade en väldig humor. Han spred mycket glädje omkring sig och många skratt, säger Bengt Westerberg.

Sedan ett drygt år bodde Ola Ullsten på ett demensboende, berättar dottern.

– Humorn var intakt väldigt länge. Man pendlar ju ganska mycket som dement, han kunde tro att han skulle förbereda sig för något viktigt möte i ett utskott, och när han förstod att det inte var så kunde han skratta åt det. I dag tycker jag också det är skönt att höra alla fina ord, det känns verkligen bra, säger Maria Ullsten.

Följ ämnen i artikeln