Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Wallström om Kinberg Batras Israel-resa ”Gick inte så bra”

Publicerad 2016-09-09

Israelerna var inte nöjda med Anna Kinberg Batras besök i landet, enligt uppgifter i lokal press.

Nu får M-ledaren kritik även på hemmaplan.

– Det gick väl inte så bra med den där resan, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

I förra veckan gjorde Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra en resa till Mellanöstern där hon besökte både Israel och Palestina för att bland annat träffa ländernas premiärministrar. Inför resan slog hon fast att de frostiga relationerna mellan Sverige och Israel behöver förbättras.

Tidigare har utrikesminister Margot Wallström fått hård kritik av den israeliska regeringen, både efter att Sverige erkänt Palestina som stat men även för flera uttalanden hon gjort. Wallström har efter det stoppats från att göra ett officiellt besök i landet.

Även Kinberg Batra fick kritik

Under sin resa i Israel fick även Kinberg Batra utstå kritik. Enligt uppgifter till tidningen Times of Israel ansåg ledande företrädare att besöket ”var en besvikelse”. Irritationen ska ha bestått av att M-ledaren kritiserat Israels bosättningar på Västbanken i en intervju medan hon inte alls riktat udden mot palestinierna.

– Hon fick oss att förstå att hon skulle använda sitt besök som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Men hon levererade inte, uppgav en källa till tidningen.

M-ledaren vill själv inte kommentera uppgifterna.

– Vi är nöjda med besöket och möjligheten till möten. Syftet med besöket är att vi vill förbättra relationerna mellan våra länder. Vi kommenterar inte rykten, sa hennes presschef Linda Norberg.

Wallström: ”Det gick väl inte så bra med den där resan”

M-ledaren hade informerat Margot Wallström om resan. Men nu får hon kritik av den svenska utrikesministern, som noterat artiklarna både i israelisk och svensk press.

– Det gick väl inte så bra med den där resan, vare sig här eller där. Det är väl det enda jag kan säga, säger Wallström.

Kinberg Batra avböjer att kommentera utrikesministerns uttalande. Men M:s utrikespolitiska talesperson Karin Enström säger:

– Jag beklagar att utrikesministern sänker sig till en så låg nivå och ägnar sig åt partipolitisk pajkastning. Hon, om någon, borde inse värdet av att förbättra relationerna med Israel. Wallström har ju själv haft uppenbara svårigheter med att ens få komma in i landet.