Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Tre av tio vill ha krav på munskydd på bussen

Svenska folket står bakom coronastrategin – men dömer ut skyddet av de äldsta

Uppdaterad 2020-05-12 | Publicerad 2020-05-11

Sveriges coronarestriktioner är lagom hårda, tycker en majoritet av svenskarna i Aftonbladet/Demoskop.

Sju av tio vill dock se krav på munskydd för personal i äldreomsorgen – drygt tre av tio i kollektivtrafiken.

Mest positiva till att täcka ansiktet är män och personer över 65 år.

Emma Frans om munskydd: Kan vara viktigt i vissa situationerEmma Frans om munskydd: Kan vara viktigt i vissa situationer

Den svenska strategin under coronakrisen har väckt uppmärksamhet över hela världen. Man har tittat med både förundran och fasa på linjen som bygger på eget ansvar. Bland kritikerna har USA:s president Donald Trump funnits.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har dock ansett att Sveriges strategi är mer långsiktigt hållbar och möjlig att leva med även under ett utdraget förlopp.

Munskyddskrav

Samtidigt börjar nu många länder som haft kraftiga restriktioner öppna sina samhällen igen.

Som ett led i att försöka minska spridningen av viruset har krav på munskydd införts på många håll. Tyskland, Spanien och Frankrike är några exempel.

En undersökning från Aftonbladet/Demoskop visar att statsepidemiologen Anders Tegnell och hans kollegor har stöd hos svenska folket för den linje som förs. 66 procent av svenskarna tycker att vi har ”lagom” starka restriktioner.

– Det finns ett starkt förtroende för Folkhälsomyndigheten, människor litar på att man landar rätt i sina bedömningar, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Vad gäller munskydd så har Folkhälsomyndigheten varit tveksam, men man har sagt att frågan bereds. Nyligen gick man dock ut med nya riktlinjer för äldreomsorgen om att det bör övervägas som skyddsutrustning för personalen.

Tummen upp för personalskydd

Också här sluter svenskarna upp bakom myndighetens uppfattning.

Bara 18 procent vill se krav på munskydd på offentliga platser, till exempel butiker.

Något fler, 32 procent, vill att man ska vara tvungen att täcka ansiktet i kollektivtrafiken, till exempel tunnelbanan, bussar och tåg.

Fler män än kvinnor vill ha krav på munskydd.

Enligt Santesson kan det kopplas till politisk uppfattning, där personer längre till höger på den politiska skalan är mer benägna att vilja ha hårdare tag i fråga om restriktioner. I denna grupp finns fler män.

Men stödet för munskyddskrav ökar också med stigande ålder, mest positiva personer över 65 år, visar undersökningen.

Opinionschefen förklarar det med en önskan om en större frihet.

– Alla äldre får i dag en kraftigt inskränkt rörelsefrihet. Med en allmän användning av munskydd så skulle äldre känna sig tryggare och våga röra sig ute, säger Santesson.

När det gäller krav på munskydd för personal som jobbar med gamla i äldreomsorgen, är folket enat. 68 procent tycker att det ska vara så. Särskilt positiva är unga under 29 år där 77 procent ger tummen upp.

Underkänt betyg

På ett område får den svenska linjen underkänt – det är i fråga om det hade varit möjligt att undvika smittspridning inom äldreomsorgen. Att viruset har tagit sig in på boenden och i hemtjänst ses som en stor förklaring till Sveriges över 3 000 covid-döda.

68 procent i undersökningen tycker att det borde ha funnits en mycket stor eller ganska stor möjlighet att undvika spridning.

Så långt är två meter: "Som två kundvagnar"Så långt är två meter: "Som två kundvagnar"

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Haparanda och Torneå – delade i coronans tidHaparanda och Torneå – delade i coronans tid