Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Daesh, IS, Isis eller Isil?

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

Terrorsekten Islamiska staten.

Daesh, IS, Isis eller Isil - hur den jihadistiska terrorgruppen ska benämnas diskuteras just nu världen över.

Världsledarna Barack Obama och François Hollande använder i dag termen Daesh - ett namn som terroristerna själva avskyr.

Även på Aftonbladet ses nu frågan över.

Efter terrordåden i Paris i fredags slog den franska presidenten François Hollande fast att attackerna var en "barbarisk handling" som utförts av Daesh, terrorgruppen som i Sverige och många håll runt om i världen refereras till som Islamiska staten, IS.

Men hur jihadiströrelsen ska benämnas är omtvistat. Även förkortningarna Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien och Isil, Islamiska staten i Irak och Levanten, används.

I september slog den franske utrikesministern Laurent Fabius fast att han inte längre tänkte använda namnet IS. Beslutet gäller hela den franska regeringen sedan en tid tillbaka.

– Det är en terroristgrupp och inte en stat. Jag rekommenderar inte att man använder termen Islamiska staten eftersom det suddar ut gränserna mellan islam, muslimer och islamister. Araberna kallar den Daesh och jag kommer att kalla den Daesh-mördarna, sa han.

Daesh är den arabiska motsvarigheten till Isis, på arabiska al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham. Det är ett namn som terroristerna själva avskyr. En teori om varför är att det arabiska liknar ordet daes som betyder ”trampa ned” eller ”krossa”, och daw’aish, "trångsynta som tvingar på andra sina åsikter", skriver SVT.

Omtvistat namn

Terrorgruppen har själva förbjudit användandet av Daesh, men det är utbrett i Mellanöstern.Gruppen har själva bytt namn flera gånger men kallar sig själva i dag för ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten), sedan de sommaren 2014 utropade ett eget kalifat.

Även USA:s president Barack Obama säger i dag Daesh.

– De är inte islamiska och absolut ingen stat, har han sagt.

I Sverige används i dag flera olika begrepp. Statsminister Stefan Löfven (S) använde i helgen namnet Isil när han fördömde terrorattacken i Paris. Benämningen används av hela regeringen.

– Det är vedertaget inom FN och EU och används konsekvent i till exempel säkerhetsresolutioner och rådsslustatser. Men vi använder det även eftersom Isil inte, såsom Islamiska staten eller förkortningen IS, ger intrycket av att det handlar om en ny statsbildning, säger Johan Tegel, tf chef på UD:s presstjänst.

Nyhetsbyrån TT skriver däremot Islamiska staten. På sin blogg motiverar man varför:

"En frekvent förekommande invändning är att Islamiska staten inte är en stat. Men det arabiska namnet innehåller ordet stat och då bör även översättningen göra det. Det åskådliggör för övrigt vad rörelsen har för mål och hur dess tankevärld ser ut."

Även SVT Nyheter gör samma bedömning, vilket även Aftonbladet hittills gjort. Men publisher Jan Helin säger att frågan nu ses över.

– Just nu diskuterar Aftonbladets redaktionsledning om vi bör byta benämning på terroristerna Daesh/IS.

Diskuteras på Aftonbladet

Han lyfter dock fram att namnfrågan är komplex.

– Argumenten för att byta som någon slags protest mot dem kan vara känslomässigt motiverat, men sakligt tveksamt. Det är många terrororganisationer som haft namn som antyder att de är något de inte är. Irish Republican Army, IRA, var knappast någon armé, det var inte heller RAF, Rote Armee Fraktion.

Helin menar dock att argumentet att "IS med sitt namn drar ner hela den muslimska världen i skiten" är starkare.

– Själva namnet säger ju att de är en islamisk stat. Det kalifat de upprättar säger de bygger på islam. Det finns en hel del muslimer som har en hel del att invända mot det. Man skulle därför kunna säga att Daesh är en sakligare benämning och hjälper den muslimska världen att tydligare ta tag i problemet med radikal islamism.

Jan Helin säger också att det finns rent språkliga argument mot att använda IS som benämning.

– Om media hela tiden refererar till en terrorgrupp som en stat så uppstår till slut uppfattningen att Daesh/IS är en statsbildning. Det är det inte. Men rent praktiskt talar begripligheten emot. I dag vet alla vad IS är. Daesh är för de allra flesta ett obekant begrepp.

Läs mer om Jan Helins resonemang på hans blogg.