Löfven föreslås som statsminister – kommer röstas ner
Talmannen om nästa kandidat: Måste överväga noga
Publicerad 2018-12-12
Riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister för en S-MP-regering på fredag.
Kvarstår det låsta läget kan det bli helt avgörande vem talmannen Andreas Norlén föreslår i den sista statsministeromröstningen före ett nyval.
– Om det skulle drivas dit måste jag noga överväga vem i så fall den kandidaten skulle vara, säger Norlén, som medger att det ger honom ett ”psykologiskt övertag”.
Allt talar för att Stefan Löfven kommer att falla i fredagens statsministeromröstning, eftersom både Centerpartiet och Liberalerna tidigare i veckan har deklarerat att man ska rösta nej.
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
Sätter press
Att talmannen trots detta lägger fram S-ledaren som statsministerkandidat ses av många som Andreas Norléns möjlighet att sätta press på partiledarna att bli överens om en ny regering. Efter fyra misslyckade omröstningar blir det automatiskt nyval (extra val).
Något försök att trycka på partiledarna har dock inte Andreas Norlén gjort så här långt, säger han.
– Jag har inte varit inne i förhandlingarna eller försökt medla i de sakpolitiska diskussionerna, säger han.
– Min roll som talman är att vara partipolitiskt oberoende och företräda hela riksdagen.
Samtidigt slår talmannen fast att han ”hade förväntat sig” att partierna skulle ha varit beredda att röra sig mer.
– Klart att det är bekymmersamt för Sverige att det fortfarande är en låsning i frågan.
S + MP i regeringsförslag
Den regering som Stefan Löfven vill bilda nu består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Under de förhandlingar där S, MP, C och L ingick var det också det alternativet som låg på bordet men då med C och L som stöd i riksdagen. Dessa förhandlingar avbröts dock i måndags då Annie Lööf meddelade att C tänker rösta nej till Löfven.
Nästa steg är att frågan ska bordläggas två gånger, vilket handlar om att ledamöterna ska få tid att tänka över förslaget, före den slutgiltiga omröstningen på fredag. Löfven själv väntas inte vara närvarande vid omröstningen.
Psykologiskt övertag
Om det låsta läget kvarstår riskerar regeringsbildningen att löpa på ända fram till en fjärde statsministeromröstning. Eftersom partierna inte är särskilt sugna på ett nyval anses möjligheten till en omröstning där ledamöterna säger ja till statsministerkandidaten som störst vid fjärde omgången.
På en fråga från Sveriges Radio erkände talmannen Andreas Norlén, vald som ledamot för Moderaterna, att det ger honom ett slags ”psykologiskt övertag” i processen.
– Det gör naturligtvis att jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Vi har ju ännu inte gjort en andra ens, men om det skulle drivas dit måste jag noga överväga vem i så fall den kandidaten skulle vara, säger Norlén.
Att han skulle kunna misstänkas för att vara partisk i fråga om vem han lägger fram i fjärde och helt avgörande omgången, till Moderaternas fördel, tror han dock inte.
Budgetförlust väntar
Parallellt med regeringsbildningen löper också budgetprocessen, där övergångsregeringens budget väntas falla vid 16-tiden i dag när ledamöterna röstar. I stället väntas M/KD:s reservation vinna. Detta då Sverigedemokraterna har sagt att man ska stödja M/KD-förslaget samtidigt som C och L ska lägga ned sina röster.