Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Stefan Löfven: Inte utan Miljöpartiet

Publicerad 2016-10-07

Kravet för en regering över blockgränserna

Stefan Löfven är glad över att Jan Björklund öppnar för en regering med Socialdemokraterna och Alliansen.

Men han ställer också ett absolut krav – att även Miljöpartiet får vara med.

– För oss är samarbetet med Miljöpartiet viktigt, säger Löfven.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter som Liberalernas partiledare Jan Björklund först öppnade för en regering mellan Socialdemokraterna och Alliansen efter 2018. Beskedet har orsakat splittring i Alliansen.

Det tas dock emot med glädje på regeringskansliet Rosenbad, av statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag tycker det är bra att Jan Björklund nu tar möjligheten att fundera på nya varianter i svensk politik, vad är det vi behöver och att se samarbete över blockgränsen. Jag har pratat om det sedan jag tillträdde som partiordförande, blockpolitiken är skadlig för Sverige och dessutom ger den Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande som de inte ska ha. Så det välkomnar jag, säger han.

"Samarbetet är viktigt"

Samtidigt menar han att Jan Björklund varit otydlig i frågan om Miljöpartiet ska ingå i det tänkta samarbetet.

– Jag ser skillnad från i går kväll till i dag nu på morgonen om vad Jan Björklund säger. I går så var MP välkommet men nu på morgonen tänker han inte in MP, säger Löfven.

Därefter slår han fast att tar man in Socialdemokraterna måste man räkna med Miljöpartiet.

– För oss är samarbetet med Miljöpartiet viktigt, våra två partier har båda uttryckt att vi vill se mer samarbete över blockgränsen, det är vår gemensamma inställning, säger han.

Att Jan Björklund nu uttalat sig om regeringsfrågan sätter press på Moderatledaren Anna Kinberg Batra, menar Löfven.

– Det är bra att Jan Björklund rör på sig nu, han gör det tydligt att han inte vill vara beroende av SD. Men där är Kinberg Batra fortfarande svaret skyldig, säger han.

Utesluter inte S/M-regering

En regering med S och M enbart fanns också med i Björklunds funderingar.

– Vi ska inte utesluta den typen av samarbete heller men jag hoppas inte att Sverige ska komma i en sådan allvarlig situation så det är nödvändigt, det är inte det första alternativ jag ser, säger Löfven.

I vilket läge det skulle kunna bli ett alternativ vill han dock inte spekulera om.

– Min poäng är att vi ska inte utesluta den typen av samarbete eftersom Sverige kan hamna i en väldigt svår situation och då vi måste ha den möjligheten öppen. Det jag utesluter är någon form av samarbete med SD, som har ett nazistiskt och rasistiskt förflutet. Det är helt uteslutet, men andra samarbeten måste vi kunna diskutera.

Fridolin: Skarp passning till Kinberg Batra

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, ser också positivt på beskedet från Björklund.

– Det är klokt att han tänker på hur mitten ska samverka för att säkerställa att extremismen inte kan få fäste. Det måste vi fortsätta med, det är ett demokratiskt ansvar som ligger på varje enskilt parti, säger Fridolin.

Samtidigt framhåller han att Björklund därmed ökar pressen på Kinberg Batra.

– Det är en ganska skarp passning till Anna Kinberg Batra och den otydlighet som tyvärr har funnits från oppositionsledaren om förhållningssättet till Sverigedemokraterna.

Moderaternas presstab motsäger helt Fridolins uttalande om att Kinberg Batra varit otydlig i frågan om SD. Man framhåller att partiledaren upprepade gånger slagit fast att hennes parti tar sikte på 2018 för att tillsammans med övriga Alliansen fälla Stefan Löfvens regering och att ett samarbete med SD därmed inte är aktuellt.