Annie Lööf tror på extremt turbulent höst
Publicerad 2018-02-02
ARLANDA. C-ledaren Annie Lööf spår att tiden efter valet kan bli historiskt rörig.
Hon tror att det blir långa och hårddragna regeringsförhandlingar.
– Jag är högst medveten om att det kommer bli en extremt turbulent höst, säger hon.
Samtidigt som Centerpolitiker från hela landet i dag samlas för kommundagar står det nu klart vilka frågor partiet ska fokusera hårdast på under valåret.
I en intervju med Aftonbladet berättar C-ledaren Annie Lööf om den valplattform man tagit fram. Där slås fast att det är kring jobben, tryggheten i hela landet och miljön man vill möta väljarna.
– Det är frågor där vi har förtroende, tyngd och konkreta politiska förslag. Det är genom de områdena vi vill förstärka en Alliansregering och utveckla Sverige, säger Lööf.
Den jobbpolitik man har med sig handlar bland annat om lägre ingångslöner. Målet är att fler ska komma i arbete, bättre integration och tillväxt i hela Sverige.
C kommer även att lägga tyngd på det man kallar "grön tillväxt", där partiet fokuserar på en giftfri vardag och nya tekniklösningar.
Till skillnad mot tidigare val lägger man också mycket krut på trygghetsfrågor.
Har tagit fram valplattform
Tidigare i veckan presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna sina prioriterade frågor inför valet - även där låg tryggheten och kampen mot brottsligheten i fokus.
Och C vill inte vara sämre, trots att man har ett lägre förtroende i frågorna.
Även Lööfs parti vill se hårdare straff och mer brottsförebyggande arbete. Men man vill framför allt använda sin bakgrund som landsbygdsparti för att lyfta frågan om trygghet i hela landet, både när det gäller kampen mot brottslighet och för en bra sjukvård utan långa köer.
– För oss handlar trygghetsfrågorna både om brott och straff, men också om en nära och tillgänglig vård, att man står upp för likvärdiga villkor i hela landet. Är det något jag har sett är det frustrationen hos människor i förorten och på glesbygden när polisen inte kommer när man ringer.
Lööf berättar också att hennes parti har ägnat regeringsfrågan, hur Sverige ska styras, mycket tid de senaste åren. Anledningen är att hon vill vara förberedd. C-ledaren tror nämligen att tiden efter valet blir historiskt rörig.
”Extremt turbulent höst”
Det är ett ovanligt uttalande i Sverige där det de senaste årtiondena ofta stått klart tidigt efter val vilka som ska bilda regering.
– Jag är högst medveten om att det kommer bli en extremt turbulent höst. Jag tror att vi går mot en höst efter ett val som vi inte har sett på många decennier i svensk politik. Valresultatet kommer innebära att det kommer att bli många och långa förhandlingar. Det är därför det är viktigt att redan från början markera vad som är ens principer.
I sin plattform slår partiet fast att en röst på C både är en röst för att byta ut den nuvarande regeringen men också för att säkra att SD inte ska ges något inflytande över hur Sverige styrs. Det är en inställning som Lööf fått kritik för, även från högerhåll.
Kritikerna menar att linjen kommer blir svår att försvara om de rödgröna partierna blir större än Alliansen i valet. Då är Moderaterna och Kristdemokraterna redo att försöka ta makten med SD:s hjälp, något C helt utesluter.
Vill att Alliansen håller ihop
Annie Lööf betonar att det viktiga är Alliansen håller ihop.
– Jag går till val för att C och mina Allianskollegor ska öka. Vi vill bilda en Alliansregering. Behöver en sådan regering ökat stöd finns två alternativ: SD eller över blockgränsen. Vi väljer det senare.
Vad gör ni om M bildar regering själva, röstar ni för eller mot dem?
– Om M lämnar Alliansen och söker stöd hos SD är det en fråga som måste ställas till dem.
Men hur skulle du göra?
– Om Alliansen blir mindre än de rödgröna bör vi hålla ihop och försöka stöd över blockgränsen. Då får vi sätta oss runt ett bord som vuxna människor allihop. Sedan får vi se hur vi kan bilda ett stabilt och långsiktig regeringsalternativ framåt. Hur de samtalen slutar är helt omöjligt att svara på i dag. Det krävs ett valresultat.
SD och S huvudmotståndare
I valplattformen skriver Centern också att valet blir en kamp mellan liberal humanism, där man räknar in sig själva, och det man kallar för en "nationalistisk återvändsgränd". När det gäller frågan om värderingar ser partiet Sverigedemokraterna som huvudmotståndare.
– Mot Jimmie Åkessons aggressiva populism står de mer liberala krafterna som C representerar. Vi ser problemen, presenterar lösningar och står för framtidstro och hopp och möjligheter. De svartmålar bara.
Men även om C vill stå långt ifrån SD så är det Socialdemokraterna och Stefan Löfven som är den överordnade motståndaren rent politiskt.
C har tappat i opinionen sedan Ulf Kristersson tog över som M-ledare. Har ni peakat för tidigt?
– Verkligen inte. Jag är otrolig nöjd att få inleda valåret på mellan 8-9 procent. Vid samma tid 2014 hade vi 2,8 procent. Vi har ett väldigt gott utgångsläge.